Foszlós házi kalács, ahogy falun készítik: a nagyi kedvenc receptje szerint

A frissen sült, illatos, házi kalács sokkal, de sokkal csábítóbb, mint a bolti.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népszerű péksüteményt majszolva neked is előjönnek a gyerekkori emlékek? Jó hír, hogy te is készíthetsz ugyanolyan finom és mutatós kalácsot, mint anno a nagyi. A tésztája édeskés, könnyű, és még másnap is finom, friss. Ízlés szerint kend meg vajjal, lekvárral, mézzel. Egy nagy bögre kakaóval vagy teával ideális reggeli az egész családnak.

hazi-kalacs-recept

Házi kalács recept

Hozzávalók 12 szelethez

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 csipet

Tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, majd keverd össze egy teáskanál cukorral és az élesztővel. Várd meg, míg felfut, azaz jó habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és öntsd bele a megkelt élesztőt. Add hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat, a maradék cukrot, a tojást, a sót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, az aszalványokat, és jól gyúrd össze. Lágy tésztát kell kapnod. Ha túl kemény, önts hozzá még kevés langyos tejet. Amikor a tészta egynemű, sima, takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
 

Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át újra, és sodorj a tésztából két vagy három rudat, majd fond össze. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még 15-20 percig. A tetejét kend meg egy villával felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd pirosra körülbelül fél óra alatt. 

hazi-kalacs-receptje

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük