Foszlós házi kalács, ahogy falun készítik: a nagyi kedvenc receptje szerint
A frissen sült, illatos, házi kalács sokkal, de sokkal csábítóbb, mint a bolti.
A népszerű péksüteményt majszolva neked is előjönnek a gyerekkori emlékek? Jó hír, hogy te is készíthetsz ugyanolyan finom és mutatós kalácsot, mint anno a nagyi. A tésztája édeskés, könnyű, és még másnap is finom, friss. Ízlés szerint kend meg vajjal, lekvárral, mézzel. Egy nagy bögre kakaóval vagy teával ideális reggeli az egész családnak.
Házi kalács recept
Hozzávalók 12 szelethez
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
Tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, majd keverd össze egy teáskanál cukorral és az élesztővel. Várd meg, míg felfut, azaz jó habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és öntsd bele a megkelt élesztőt. Add hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat, a maradék cukrot, a tojást, a sót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, az aszalványokat, és jól gyúrd össze. Lágy tésztát kell kapnod. Ha túl kemény, önts hozzá még kevés langyos tejet. Amikor a tészta egynemű, sima, takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át újra, és sodorj a tésztából két vagy három rudat, majd fond össze. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még 15-20 percig. A tetejét kend meg egy villával felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd pirosra körülbelül fél óra alatt.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció