Házi ecetes szilva a dédi receptje szerint: kemény gyümölcs is mehet bele
Az ecetes szilva visszahozza a gyermekkori ízeket, emlékeket. Remekül illik a sült és rántott húsokhoz is.

ecetes-szilva-recept
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édes és a savanyú ízek, a fűszerek remekül harmonizálnak egymással az ecetes szilvában, ami dédanyáink kedvenc savanyúsága volt. Ez az éretlen, kemény gyümölcs egyik legjobb felhasználási módja. Ha még nem kóstoltad, itt az ideje! Fontos, hogy eltevéshez szép, egészséges szilvákat válogass össze. 

Házi ecetes szilva

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva
  • 2.5 dl ecet (10%-os)
  • 50 dkg cukor
  • 1.5 l víz
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • nátrium-benzoát
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat alaposan mosd meg, érdemes egy kicsit megdörzsölni a gyümölcsöt. A nagyobb szemeket ketté is veheted. Az üvegeket sterilizáld, és pakold bele a szilvákat jó szorosan. A vizet forrald fel az ecettel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Főzd pár percig, majd hűtsd kicsit. Kóstold meg, ha szükséges, rakj még hozzá ízesítőt.
 

Öntsd a szilvára, a fűszereket is oszd el arányosan. A tetejükre rakj egy késhegynyi nátrium-benzoátot, fedd le celofánnal, és jól zárd le.
Állítsd fejtetőre az üvegeket pár percre, majd takard be meleg pléddel, és pihentesd egy-két napig. Amikor kihűlnek, mehetnek a kamrába. Várj a kóstolással néhány hétig, majd felbontás után a hűtőben tárold.
A szilva az édes, omlós pitébe is tökéletes, és fahéjjal az igazi.

Ezt is szeretjük