Házi ecetes szilva a dédi receptje szerint: kemény gyümölcs is mehet bele
Az ecetes szilva visszahozza a gyermekkori ízeket, emlékeket. Remekül illik a sült és rántott húsokhoz is.


- A 62 éves Sharon Stone stílusa csupa meglepetés: a szexisen merész és a vagány ruhákat is lazán bevállalja »
- Pattanásokat, rosaceát, hajhullást okozhat ez a ronda kis élősködő: mikor merülhet fel a gyanú, hogy a bőratka a ludas? »
- A H&M új vendégtervezője visszahozza a nőies romantikát: Simone Rocha csodás darabjai már a kínálatban »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Varga Feri után felesége is lefogyott - Balássy Betty ennyire karcsú lett
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Az édes és a savanyú ízek, a fűszerek remekül harmonizálnak egymással az ecetes szilvában, ami dédanyáink kedvenc savanyúsága volt. Ez az éretlen, kemény gyümölcs egyik legjobb felhasználási módja. Ha még nem kóstoltad, itt az ideje! Fontos, hogy eltevéshez szép, egészséges szilvákat válogass össze.
Házi ecetes szilva
Hozzávalók:
- 3 kg szilva
- 2.5 dl ecet (10%-os)
- 50 dkg cukor
- 1.5 l víz
- 6 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
A szilvákat alaposan mosd meg, érdemes egy kicsit megdörzsölni a gyümölcsöt. A nagyobb szemeket ketté is veheted. Az üvegeket sterilizáld, és pakold bele a szilvákat jó szorosan. A vizet forrald fel az ecettel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Főzd pár percig, majd hűtsd kicsit. Kóstold meg, ha szükséges, rakj még hozzá ízesítőt.
Öntsd a szilvára, a fűszereket is oszd el arányosan. A tetejükre rakj egy késhegynyi nátrium-benzoátot, fedd le celofánnal, és jól zárd le.
Állítsd fejtetőre az üvegeket pár percre, majd takard be meleg pléddel, és pihentesd egy-két napig. Amikor kihűlnek, mehetnek a kamrába. Várj a kóstolással néhány hétig, majd felbontás után a hűtőben tárold.
A szilva az édes, omlós pitébe is tökéletes, és fahéjjal az igazi.
Még több recept