Békebeli ecetes szilva családi recept szerint: tartósítószer nélkül sem romlik meg
Gyümölcsből is készíthetsz isteni savanyúságot! Az ecetes szilva remek kísérője lehet a sült húsoknak.

Ecetes szilvát nagyanyáink is szívesen készítettek. Mivel a gyümölcs nyersen kerül az üvegbe, megmaradnak benne az értékes vitaminok. A keményebb szilva is tökéletes hozzá. Arra azonban ügyelj, hogy hibás gyümölcs ne kerüljön az üvegbe. Az alapreceptet megbolondíthatod fahéjjal, szegfűszeggel, sőt akár korianderrel is.
Házi ecetes szilva receptje
Hozzávalók
- 4 kg szilva
- 2 l víz
- 80 dkg cukor
- 2 dl ecet 10%-os
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Az üvegeket sterilizáld, azaz jól mosd el, majd tedd a mikróba, és a legmagasabb hőfokon járasd egy-két percig. Csak egészséges, szép szilvákat válogass össze, magozd ki, majd alaposan mosd meg. Pakold a gyümölcsöket jó szorosan a befőttesüvegekbe. A vizet forrald fel a cukorral, az ecettel és a sóval, majd a levet öntsd a szilvákra.
Fedd le celofánnal, és csavard rá légmentesen a tetejét. Rakd száraz dunsztba, azaz csomagold be jól plédekkel, és hagyd, hogy pár nap alatt teljesen kihűljön. Felbontásig száraz, hűvös helyen tárold.
A szilva az édes, omlós pitébe is tökéletes, és fahéjjal az igazi.