Sűrű, darabos, házi szederlekvár: így nem kell bele tartósítószer
Kevés munkával is készíthetsz zamatos szederlekvárt. Ha dzsemfixet használsz, főzni sem kell sokáig.

darabos-szederlekvar
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Julianne Moore hajszíne ellenállhatatlan: 6 nő, aki nem a szőke mellett döntött, és pont ezzel tűnt ki »

Jó néhány plusz kiló van rajta, és nem fél megmutatni: Barbie Ferreira büszke nőies vonalaira »

Nőies lesz, és nem szélesít a bőrnadrág, ha így viseled: nem kell nádszálvékonynak lenni hozzá »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Jó, ha lesz télen zamatos szederlekvár is a polcodon. Most még eltehetsz néhány üveg lekvárt a mennyei gyümölcsből. Kiváló palacsintába, sütibe, édes tésztákra. Ezt a lekvárt akár azok is elkészíthetik, akik még soha nem tettek el lekvárt, hisz nem lehet elhibázni. Ha tiszta környezetben dolgozol, sterilizálod mikróban vagy mosogatógépben az üveget, tartósítószer sem kell. 

Házi darabos szederlekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg szeder
  • 1.2 kg cukor
  • 2 csomag dzsemfix
Recept idők

Elkészítés:

A szedret alaposan mosd meg, rakd egy tálba, és keverd össze a cukorral. Kicsit törd össze, majd tedd legalább egy éjszakára a hűtőbe. Másnap rakd át egy lábosba, és rotyogtasd addig, amíg elfő a habja. Ez körülbelül 15-20 perc. Közben  fakanállal nyomogasd szét a gyümölcsöket. Ha nem szeretnéd darabosra, botmixerrel pépesítheted. Add hozzá a dzsemfixet, és főzd még öt percig. Kanalazd a lekvárt sterilizált üvegekbe, zárd le celofánnal, és csavard rá a tetőt. Tedd száraz dunsztba, azaz csavard plédbe, és hagyd kihűlni egy-két nap alatt. 
A szederből akár házi jégkrémet is készíthetsz. Alapnak a mascarpone tökéletes. 

Ezt is szeretjük