Sűrű, darabos, házi szederlekvár: így nem kell bele tartósítószer

Kevés munkával is készíthetsz zamatos szederlekvárt. Ha dzsemfixet használsz, főzni sem kell sokáig.

Sűrű, darabos, házi szederlekvár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó, ha lesz télen zamatos szederlekvár is a polcodon. Most még eltehetsz néhány üveg lekvárt a mennyei gyümölcsből. Kiváló palacsintába, sütibe, édes tésztákra. Ezt a lekvárt akár azok is elkészíthetik, akik még soha nem tettek el lekvárt, hisz nem lehet elhibázni. Ha tiszta környezetben dolgozol, sterilizálod mikróban vagy mosogatógépben az üveget, tartósítószer sem kell. 

Házi darabos szederlekvár

Hozzávalók

  • 2 kg szeder
  • 1.2 kg cukor
  • 2 csomag dzsemfix
Recept idők

Elkészítés:

A szedret alaposan mosd meg, rakd egy tálba, és keverd össze a cukorral. Kicsit törd össze, majd tedd legalább egy éjszakára a hűtőbe. Másnap rakd át egy lábosba, és rotyogtasd addig, amíg elfő a habja. Ez körülbelül 15-20 perc. Közben  fakanállal nyomogasd szét a gyümölcsöket. Ha nem szeretnéd darabosra, botmixerrel pépesítheted. Add hozzá a dzsemfixet, és főzd még öt percig. Kanalazd a lekvárt sterilizált üvegekbe, zárd le celofánnal, és csavard rá a tetőt. Tedd száraz dunsztba, azaz csavard plédbe, és hagyd kihűlni egy-két nap alatt. 
A szederből akár házi jégkrémet is készíthetsz. Alapnak a mascarpone tökéletes. 

Ezt is szeretjük