Foszlós, puha házi briós: másnapra is friss marad
Az otthon sült briósnál nem is kell finomabb reggeli, az elkészítése pedig tényleg nem különösebben bonyolult.

brios
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A briós az egyik legkönnyebben elkészíthető kelt tészta, ugyanis nem kell semmivel megtölteni: csak összeállítod, amikor pedig eljön az ideje, megformázod. A kelesztés miatt rá kell szánni egy-két órát, de a briós másnap is finom puha marad, így a friss reggeli is garantált.

Házi briós receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor a kelesztéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 10 perc alatt letakarva futtasd fel, vagyis várd meg, amíg jól megemelkedik. A lisztet közben szitáld egy tálba, és add hozzá a sót. A cukrot keverd össze a tojássárgával, majd az élesztős tejjel felváltva keverd a liszthez, és alaposan dolgozd össze. Ha már sima, olvaszd fel a vajat, és fokozatosan azt is gyúrd a tésztához. Akkor jó, ha a tészta elválik a kezedtől és a táltól. Takard le, és hagyd, hogy körülbelül egy óra alatt a duplájára nőjön.
 

Ha a tészta megkelt, oszd hat egyforma cipóra. Ezeket lisztezett deszkán egyenként gyúrd henger alakúra, és tekerd fel, hogy csiga alakot kapjanak. Az így keletkezett briósokat állítsd egymás mellé egy tepsibe, újra takard le konyharuhával, és keleszd további fél órát.
 

A sütőt melegítsd elő 175 fokra, és 25-30 perc alatt süsd a briósokat aranybarnára. Tálaláskor szórd meg a tetejüket porcukorral.

Hagyományos kelt tésztából készül a nosztalgikus hangulatú mákos csiga is.

Ezt is szeretjük