Békebeli, foszlós házi briós: napokig friss marad, ha így készíted
Ellenállhatatlan reggelit készíthetsz, ha magad sütöd meg a brióst.
Ellenállhatatlan reggelit készíthetsz, ha magad sütöd meg a brióst.

- Az 57 éves Caroline az egyik leghíresebb ősz hajú modell, de a lánya szépségén is csak ámulni lehet: Mimi le sem tagadhatná édesanyját »
- Nőies, dús hatású frizurák, amiket nem ollóval készített a fodrász: divatos fazonok borotvával vágva »
- Napi 10 perc teljes testre ható edzés, amihez csak egy szék kell: ülve is megdolgoztathatod az izmaidat »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
Kelt tésztát sütni csak elsőre tűnik félelmetesnek: ha egyszer beletanulsz, hamar szinte függőjévé válsz, és örömmel fogod innentől magad elkészíteni a reggelire vagy uzsonnára valót. Fordíts nagy gondot a megadott időkeretek betartására: ha az élesztő tíz perc alatt nem fut fel, nem jó a minősége, inkább öntsd ki, és bonts fel egy új csomagot. A tésztát először egy, másodszor fél órát keleszd, így lesz jó az állaga, máskülönben keletlen lesz, vagy túlkel, és nem lesz finom.
Házi briós receptje
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 evőkanál cukor
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 1 tojás a tetejére
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg. Morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és hagyd, hogy tíz perc alatt felfusson benne az élesztő, vagyis jól megemelkedjen. Közben a lisztet szitáld át, keverd össze a sóval és a maradék cukorral. A vajat olvaszd fel. A liszthez először az élesztős tejet öntsd hozzá, fakanállal, majd kézzel gyúrj belőle sima tésztát, ezután apránként dolgozd hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd az egészet nagyjából öt percig, amíg az edény falától elválik. Ekkor takard le, és egy órát keleszd.
A kelesztési idő leteltével oszd a tésztát 15 egyenlő részre. Sodorj mindegyikből szalagot, majd csiga formában tekerd fel. A végüket kicsit lapítsd le, és erre ültesd a csigákat. Helyezd el őket tepsiben, takard le, és keleszd további fél órát.
A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. A briósok tetejét kend meg felvert tojással, told a sütőbe, és süsd addig, amíg szép színt kapnak. Tálaláskor a tetejüket szórd meg cukorral.
A zsemlét is megsütheted házilag, sokkal finomabb lesz, mintha a boltban vásároltad volna.
Még több recept