Békebeli, foszlós házi briós: napokig friss marad, ha így készíted
Ellenállhatatlan reggelit készíthetsz, ha magad sütöd meg a brióst.
Ellenállhatatlan reggelit készíthetsz, ha magad sütöd meg a brióst.

brios
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kelt tésztát sütni csak elsőre tűnik félelmetesnek: ha egyszer beletanulsz, hamar szinte függőjévé válsz, és örömmel fogod innentől magad elkészíteni a reggelire vagy uzsonnára valót. Fordíts nagy gondot a megadott időkeretek betartására: ha az élesztő tíz perc alatt nem fut fel, nem jó a minősége, inkább öntsd ki, és bonts fel egy új csomagot. A tésztát először egy, másodszor fél órát keleszd, így lesz jó az állaga, máskülönben keletlen lesz, vagy túlkel, és nem lesz finom.

Házi briós receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 csipet
  • 1 tojás a tetejére
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és hagyd, hogy tíz perc alatt felfusson benne az élesztő, vagyis jól megemelkedjen. Közben a lisztet szitáld át, keverd össze a sóval és a maradék cukorral. A vajat olvaszd fel. A liszthez először az élesztős tejet öntsd hozzá, fakanállal, majd kézzel gyúrj belőle sima tésztát, ezután apránként dolgozd hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd az egészet nagyjából öt percig, amíg az edény falától elválik. Ekkor takard le, és egy órát keleszd.

A kelesztési idő leteltével oszd a tésztát 15 egyenlő részre. Sodorj mindegyikből szalagot, majd csiga formában tekerd fel. A végüket kicsit lapítsd le, és erre ültesd a csigákat. Helyezd el őket tepsiben, takard le, és keleszd további fél órát.

A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. A briósok tetejét kend meg felvert tojással, told a sütőbe, és süsd addig, amíg szép színt kapnak. Tálaláskor a tetejüket szórd meg cukorral.
A zsemlét is megsütheted házilag, sokkal finomabb lesz, mintha a boltban vásároltad volna.

Ezt is szeretjük