Házi készítésű aioli mártás sok fokhagymával: a spanyolok kedvenc öntete salátákhoz, halételekhez
Az aioli valójában nem más, mint egy rengeteg fokhagymával készült házi majonéz, amit utána kedved szerint ízesíthetsz.

aioli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó aioli készítésének két titka van: a hozzávalókat mozsárban kell összetörni, és jó, ha egy minél erősebb kezű ember végzi ezt a műveletet. Az eredeti recept csak fokhagymát és olajat tartalmaz, de érdemes egy tojás sárgájával könnyíteni a krémet. Mivel a tojás nyersen kerül bele, csak olyat használj, amit kezeltek szalmonella ellen.

Házi aioli

Hozzávalók

  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl olaj
  • 1 tojássárgája
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • néhány csepp citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát hámozd meg, szedd cikkekre, távolítsd el a közepéből a zöld csírát, és vágd apróra. Öntsd az egészet egy mozsárba, és pépesítsd. Add hozzá a tojássárgát és a sót, keverd jól el, majd adagold hozzá az olajat. Ez hosszabb időt fog igénybe venni: először cseppenként keverd bele, és amikor már egységes, világos állagot vett fel a szósz, akkor kezdheted folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáönteni. Ha elérte a kívánt állagot, kóstold meg, szükség szerint ízesítsd még egy kevés sóval, citromlével, és keverj bele apróra vágott petrezselymet. Kenheted kenyérre, vagy tálalhatod saláták, húsok, halak mellé.
 

Ha szívesen készíted el a nyaralások alatt megismert ételeket otthon, a házi ajvár összeállítása sem lesz nehéz feladat.

Ezt is szeretjük