Hajtogatott, dupla sajtos pogácsa: szép magas lesz
Ez a jól bevált, hajtogatott, sajtos pogácsa régi családi kedvenc. A tésztája nagyon lágy és omlós.

sajtos-hajtogatott-pogacsa
Ez is érdekelhet

Egy zúzós buli szimfonikusokba ágyazva (x)

Tavaszi nagytakarítás kényelmesen (x)

Könyvajánló – Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények (x)

Dönts Te az adód egy százalékáról! (x)

beauty and style

A bozontos szemöldök ravasz kis trükkje: így marad tartós a belőtt forma »

A legvonzóbb szőke árnyalatok a szezonban: már nem a platinahaj a nyerő »

Cindy Crawfordnak is karikás a szeme smink nélkül: 10 perc alatt megszépül az 53 éves modell »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha valódi békebeli, foszlós, levegős pogácsára vágysz, ezt a receptet próbáld ki! Ne akard megúszni a hajtogatást, attól lesz tökéletes a tésztája. Ha még nem próbáltad, akkor is hamar belejössz. Arra ügyelj, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogasd! Ennek a pogácsának a tésztájába és a tetejére is bőven kerül sajt. Remek vendégváró, tökéletes sörkorcsolya, és főzelékek, kiadós levesek mellé sem kívánhatnál jobbat. 

Hajtogatott sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg sajt
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl tejföl

Tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold langyos, cukros tejbe, és várj körülbelül 10 percig, amíg felfut. Ha jól megnő a térfogata, keverd az átszitált liszthez. Tedd hozzá a vajat, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, a reszelt sajt felét, és jól gyúrd össze. Ha a tészta túl kemény lenne, akkor rakhatsz még bele kevés tejfölt. Amennyiben nagyon lágynak találod, óvatosan szórj hozzá lisztet. Formázz belőle gombócot, és hagyd pihenni 30 percig. 
 

Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül egy centi vastagra, és hajtogasd össze. Képzeletben oszd három vízszintes sávra. A felsőt a közepére, lefelé hajtsd, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Így pihentesd a tésztát újabb 20 percig. Ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást, majd tarts megint 20 perces pihenőt. 

A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, szaggasd ki tetszőleges méretű kiszúróval. Bevagdoshatod a pogácsák tetejét, majd kend át a tojással, és szórd meg reszelt sajttal. Pakold a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még 10 percig. Ezt követően tedd előmelegített sütőbe, és süsd meg körülbelül 20 perc alatt, vagy, amíg szépen megpirul. 

Próbáld ki az angolok pogácsáját, a scone-t is! Még a királynő is ezt eszi az ötórai teához. 

Ezt is szeretjük