Medvehagymás pogácsa hajtogatott kelt tésztából: már az elkészítés közben rabul ejt az illata
Itt a tavasz, és vele a medvehagymaszezon! Használd ki, és készíts hagyományos hajtogatott medvehagymás pogácsát.

medvehagymas pogi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz első jelei közé tartozik, hogy megjelenik a boltok polcain az illatos medvehagyma. Hagyományos hajtogatott pogácsában is mennyei, ezért mindenképp próbáld ki, amíg tart a szezon.

Hajtogatott medvehagymás pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál
  • 1 tojás +1 a kenéshez
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 0.5 dl tej

A töltelékbe

  • 7.5 dkg vaj
  • 5 dkg medvehagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a kristálycukrot, morzsold be az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a vajjal. Adagold bele a tejfölt és az élesztős tejet, üsd bele a tojást, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. Közben a medvehagymát vágd apróra, és keverd el 7,5 dkg puha vajjal.

Amikor a tészta megkelt, deszkán nyújtsd ki, kend meg a medvehagymás vajjal, és jöhet a hajtogatás. Az alját hajtsd fel középre, kend meg, a tetejét is hajtsd középre, kend meg azt is, végül a két oldalát is hajtsd be, és kend meg azokat is. Letakarva pihentesd fél órát, majd ismételd meg a hajtogatást. Most már nem kell kenegetni. Újabb fél óra pihentetés után nyújtsd ki ujjnyi vastagra, pogácsaszaggatóval szaggasd ki, helyezd sütőpapírral kibélelt tepsire, kend meg a tetejét felvert tojással, és 200 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranyszínűre.

Készíts minél többféle ételt medvehagymából, amíg teheted! Selymes krémlevesben is isteni.

Ezt is szeretjük