A hagyományos székelykáposzta receptje
Így nem rontod el
Bár a neve arra utal, ennek az ételnek semmi köze Erdélyhez.

Ez is érdekelhet

Az élet és szerelem diadala - egy rendkívüli, igaz történet Párizsból (x)

Mozdony Matiné, a mozdonyok fesztiválja (x)

TOGETHER We Recycle – Együtt a környezetért (x)

beauty and style

Így mutatja meg az arcforma, hogy milyen szemüveg passzol hozzá: ezeket az arányokat figyeld! »

Az olajzöld szemsmink 30 felett is nőies: így rakd fel, hogy ne öregítsen »

Vörös hajú szépség Boris Becker lánya: a 19 éves modell egzotikus vonásokat örökölt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A 19. században keletkezett fogás tulajdonképp a fúziós konyha előfutára is lehetne, hiszen egy hirtelen ötlettől vezérelve keverték össze először a káposztafőzeléket a sertéspörkölttel.

Sok-sok tejföllel és persze friss fehér kenyérrel tálalva az igazi.

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéscomb
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 35 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg húsos szalonna
  • 4 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi pirospaprika
  • 1 evőkanálnyi őrölt kömény
  • só, frissen őrölt bors
  • néhány babérlevél

Elkészítés ideje:

Négy-öt óra.

Elkészítés menete:

A káposztát mosd át jó alaposan, kétszer, háromszor is akár. A húst tisztítsd meg alaposan, majd vágd egységes méretű - 1,5 x1,5 vagy 2 x 2 centiméteres - kockákra. A hagymát kockázd apróra, a füstölt tarját és a szalonnát is vágd kis kockákra.

Egy szép nagy edényben pirítsd zsírjára a szalonnát, majd a kapott zsiradékon fonnyaszd meg a hagymát. Ha már elérte a kívánt állapotot, mehet rá a hús is, a köménnyel együtt.

Pár perc pirítás után húzd le a tűzről, keverd hozzájuk a paprikát is, majd mehet bele a többi hozzávaló, só, bors, a babérlevelek, a tarja, a fokhagyma reszelve és persze a káposzta. Keverd át jó alaposan, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Fedd le, és közepesnél egy kicsit kisebb lángon hagyd rotyogni két-három órát. Ha minden megpuhult, és ízre is rendben van, akkor elkészültél. Utólag sózhatod, borsozhatod, ha kell. 

Képünk és leadképünk az ancsika1.wordpress.com oldalról származik.

Őszi desszertek

A hamisítatlan őszi fogás mellé igazi őszi édesség dukál, készítsd el a kedvencedet!

Ezt is szeretjük