A hagyományos székelykáposzta receptje
Bár a neve arra utal, ennek az ételnek semmi köze Erdélyhez.
A 19. században keletkezett fogás tulajdonképp a fúziós konyha előfutára is lehetne, hiszen egy hirtelen ötlettől vezérelve keverték össze először a káposztafőzeléket a sertéspörkölttel.
Sok-sok tejföllel és persze friss fehér kenyérrel tálalva az igazi.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
- 2 kg sertéscomb
- 2 kg savanyú káposzta
- 35 dkg füstölt tarja
- 30 dkg húsos szalonna
- 4 vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanálnyi pirospaprika
- 1 evőkanálnyi őrölt kömény
- só, frissen őrölt bors
- néhány babérlevél
Elkészítés ideje:
Négy-öt óra.
Elkészítés menete:
A káposztát mosd át jó alaposan, kétszer, háromszor is akár. A húst tisztítsd meg alaposan, majd vágd egységes méretű - 1,5 x1,5 vagy 2 x 2 centiméteres - kockákra. A hagymát kockázd apróra, a füstölt tarját és a szalonnát is vágd kis kockákra.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egy szép nagy edényben pirítsd zsírjára a szalonnát, majd a kapott zsiradékon fonnyaszd meg a hagymát. Ha már elérte a kívánt állapotot, mehet rá a hús is, a köménnyel együtt.
Pár perc pirítás után húzd le a tűzről, keverd hozzájuk a paprikát is, majd mehet bele a többi hozzávaló, só, bors, a babérlevelek, a tarja, a fokhagyma reszelve és persze a káposzta. Keverd át jó alaposan, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Fedd le, és közepesnél egy kicsit kisebb lángon hagyd rotyogni két-három órát. Ha minden megpuhult, és ízre is rendben van, akkor elkészültél. Utólag sózhatod, borsozhatod, ha kell.
Képünk és leadképünk az ancsika1.wordpress.com oldalról származik.
Őszi desszertek
A hamisítatlan őszi fogás mellé igazi őszi édesség dukál, készítsd el a kedvencedet!
OLVASD EL EZT IS!
- paprika
- fokhagyma
Így készül a tökéletes tarhonyás hús
- cukor
- tészta