Hagymás pogácsa a nagyi receptje szerint

Sokáig puha marad

A réteges hagymás pogácsát akkor is el tudod készíteni, ha még soha nem hajtogattál tésztát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hagymás pogácsa illata pillanatok alatt beteríti a konyhát. Az íze pedig nagyszerű. Melegen különösen finom, de másnap is olyan friss, mintha a sütőből vetted volna ki. Már bármikor hozzájuthatsz újhagymához, ha még sincs otthon, lilahagymával is elkészítheted a pogácsát Galgóczi Csilla receptje szerint.

Hagymás pogácsa

Hozzávalók 36 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 evőkanál tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 2 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál vegeta
  • 1 teáskanál cukor

Kenéshez

  • 5 dkg vaj

Tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold langyos tejbe, szórd rá a cukrot és hagyd felfutni öt-tíz perc alatt. Ha megnő a térfogata, a teteje habos, rakd egy tálba a lisztet, add hozzá az élesztőt, a tejfölt, a puha vajat, a tojások sárgáját, a vegetát és a sót. Alaposan dolgozd ki. Addig dagaszd a tésztát, amíg elválik a kezedtől és az edény falától. Meleg helyen, konyharuhával letakarva keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.

Az újhagymát mosás után csepegtesd le, és a zöld részét vágd apró darabokra. Olvassz fel a mikróban öt deka vajat. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra, majd vékonyan kend rá az olvasztott vajat, és egyenletesen szórd meg az aprított hagymával. A szokásos módon kezdd hajtogatni. Először alulról felfelé, azután felülről lefelé hajtsd egymásra a tésztát. Utána a bal harmadát hajtsd a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig alá. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentesd. Ezt követően ismét nyújtsd ki, kend meg vajjal, és hajtogasd ugyanolyan sorrendben, mint az előbb. Ezt a műveletet újabb 20 perces pihentetés után ismételd meg.

Végül nyújtsd ki a tésztát másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel rácsozd be a tetejét. Lisztbe mártott, kisebb méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Pakold a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb, kend le egy egész, felvert tojással, és hagyd addig kelni, amíg a sütő bemelegszik. Utána 170 fokon 18-20 perc alatt süsd aranybarnára.

15780763 9847c7de383d737d96318aac30549729 wm

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük