Omlós körtés süti roppanós tojáshabbal a tetején: az alapja egyszerű pitetészta
A körte hálás alapanyag akkor is, ha mennyei desszertet készítenél. Omlós tésztába, tojáshabbal megkoronázva ellenállhatatlan.

Szezonja van az édes, lédús körtének, amely tökéletes a kevert sütikbe, a kelt tésztákba, a tortákba és a pitékbe. Utóbbit egyszerű elkészíteni, a tészta omlós, a tetejére pedig érdemes tojáshabot is kenni, hogy még ellenállhatatlanabb legyen. A körtét szórd meg fahéjjal is, a kellemes ízű és illatú fűszer karakteresebbé teszi a sütit.
Habos körtés pite
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 db tojássárga
- 2 evőkanál víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- só
A töltelékhez
- 6 db körte
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
A tetejére
- 2 db tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A lisztet szitáld át, és vegyítsd a sütőporral, a sóval, majd add hozzá a feldarabolt hideg vajat, és morzsold össze. Amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a kétféle cukrot. Tedd hozzá a tojássárgát, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adj még hozzá kevés vizet. Könnyen nyújtható, rugalmas tésztát kell kapnod. Takard le, és pihentesd a tésztát a hűtőben fél-egy órát. Ezt követően nyújtsd ki, és helyezed sütőpapírral bélelt piteformába úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta.
A körtét pucold meg, vágd kisebb darabokra, majd szórd meg a fahéjjal és a cukorral. Rendezd el egyenletesen a tésztán. Told forró sütőbe, és süsd 15 percig, majd kend rá a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Süsd még 15-20 percig, amíg a tészta megpuhul, a hab pedig megszilárdul.
A körte édes, roppanós morzsaréteg alatt is mennyei. Próbáld ki a gyorsan összeállítható édességet is!