Álomfinom habos almás pite: a tészta omlós, a töltelék vastag

Az almás pitét minden formában szeretjük. Ha hab is van a tetején, még ellenállhatatlanabb.

habos-almas-pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Omlós tészta, vastag gyümölcsös réteg és sok hab: ez az almás pite egyszerűen mennyei. A tészta hihetetlenül egyszerű, könnyű vele bánni. Csak arra ügyelj, hogy hideg vajjal dolgozz, és mihamarabb gyúrd össze a tésztát. A töltelékbe feltétlenül keverj fahéjat és vaníliát.

Habos almás pite receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárga
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 1.5 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj

A habhoz

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a cukrot, add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsold össze. Dolgozd hozzá a tojássárgát, majd egy-két evőkanál hideg vizet attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta. Ha összeáll, csomagold fóliába, és tedd 30 percre a hűtőbe.

A töltelékhez az almát hámozd meg, reszeld le, majd szórd meg a kétféle cukorral és a fahéjjal. 

A hűtőből kivett tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, és béleld ki vele a vajjal kikent, liszttel megszórt piteformát. Villával több helyen szurkáld meg, majd egyengesd bele az almát. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd 20 percig. A tojások fehérjét a cukorral verd kemény habbá, töltsd át nyomózsákba, és nyomd rá a tészta tetejére. Süsd 180 fokon három percig, majd 140 fokon szárítsd még 20 percig.  

Ezt is szeretjük