Sült gyömbéres, krémes sütőtökpüré: nemcsak finom, de egészséges is
Ha unod a krumplit, itt a tökéletes alternatíva! A gyömbéres sütőtökpüré lágy és selymes.

Ha a sütőtökpüréről eddig csak a bébiétel jutott az eszedbe, ezt kóstold meg! Érdemes kipróbálni gyömbérrel, máskor pedig fahéjjal, szegfűszeggel megbolondítva vagy zöldfűszerekkel, fokhagymával ízesítve. Ne dobd ki a sütőtök magját, pirítsd meg, és tálaláskor szórd a pürére.
Gyömbéres sütőtökpüré
Hozzávalók
- 1.2 kg sütőtök
- 3 teáskanál olívaolaj
- 0.5 bögre tej
- 0.5 bögre tejszín
- 1 teáskanál gyömbér frissen reszelt
- só
- bors
- zsálya
Elkészítés:
A tököt vágd ketté, távolítsd el a magokat, és darabold fel. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, szórd meg sóval, borssal, friss zsályával, és süsd meg 180 fokon 35-40 perc alatt. Ha gyorsabban szeretnél végezni, akkor a feldarabolt tököt rakd a mikróba, és a legnagyobb fokozaton süsd puhára nyolc-tíz perc alatt.
Amikor a tök kicsit hűl, pucold meg, és pürésítsd botmixerrel. Öntsd hozzá az olívaolajat, a tejet és a tejszínt. Tedd hozzá a reszelt gyömbért, kóstold meg, hogy nem kell-e hozzá még fűszer.
A sütőtök remek alapanyag salátába is. A mustáros-mézes öntet remekül ellensúlyozza az édességét.