Gyömbéres, körtés pite hajtogatva: hihetetlen omlós a tésztája
A körtés galette rusztikus őszi desszert sok gyümölccsel, kellemesen fűszerezve. A könnyen összeállítható tészta különlegessége, hogy hajtogatni kell.

kortes-galette
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A franciák a pitesütés nagymesterei, ők ismertették meg a világgal a galette-et is. Ez a süti bármilyen gyümölccsel elkészíthető, körtével különösen finom. Nincs szükség hozzá különleges piteformára sem. Mivel a tészta gyorsan megsül, a gyümölcsöt vágd vékony szeletekre. 

Gyömbéres, körtés galette

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál víz

A töltelékhez

  • 3 db körte
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 csipet őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál vágott dió

A kenéshez

  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, és morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a tojássárgáját, és adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Amikor a tészta összeáll, vedd ketté, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Még egyszerűbb dolgod lesz, ha késes robotgépben dolgozod össze a tésztát.  
 

Pihentetést követően gyúrd át, majd lisztezett felületen egyenként nyújtsd ki fél centi vastagra és kör alakúra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és csúsztasd rá a tésztát. Rendezd el rajta a meghámozott, felszeletelt körtét, de arra figyelj, hogy a szélén hagyj szabadon háromcentis sávot. Szórd meg a gyümölcsöt dióval, gyömbérrel és fahéjjal, majd a szélét hajtogasd vissza a töltelékre. Kend meg a tésztát villával felvert tojásfehérjével, told forró sütőbe, és süsd meg 170 fokon 20 perc alatt. Tálaláskor csorgathatsz rá mézet vagy karamellt.   
A körtés mandulatorta is mennyei, az alapja ugyancsak omlós pitetészta.  

Ezt is szeretjük