Szaftos görög húsgombócok fűszeres paradicsomszószban: így készül a mennyei szudzukakia

A görög húsgombócok hengeres alakúak, és pikáns paradicsomszósszal leöntve készülnek.

Görög paradicsomos húsgombóc
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Más néven szudzukakiának is nevezik ezeket a szaftos görög húsgombócokat, amelyeket pikáns paradicsomszósz koronáz meg. Kicsit hasonlítanak a mai paradicsomos húsgombócunkra, de sokkal fűszeresebbek, a szószba pedig még egy kis fehérbor is kerül.

Görög paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombócokhoz

  • 30 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 zsemle belseje
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • bors
  • kevés olaj a sütéshez

A paradicsomszószhoz

  • 80 dkg hámozottparadicsom-konzerv
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 zellerszár
  • 1 hagyma
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet cukor
  • 1 dl víz
  • 0.5 dl száraz fehérbor
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomszószhoz aprítsd fel a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat, és olívaolajon együtt párold meg őket. Öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel, cukorral, sóval és a borssal, öntsd fel fehérborral és annyi vízzel, hogy jó szószos legyen, és lefedve kis lángon főzd 35 percig.

 

Közben készítsd elő a húsgombócokat. A húst keverd össze a tojással, morzsold bele a zsemle belsejét, sózd, borsozd, szórd meg petrezselyemmel, nyomd hozzá a fokhagymagerezdet, és alaposan gyúrd össze. Formázz belőle vékony kis hengereket, kevés olajon egy-két perc alatt süsd elő, majd szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre őket. A 35 perc leteltével add a húst a szószhoz, és együtt rotyogtasd még őket 15 percig.

Ha jártál már Görögországban, biztosan találkoztál a helyi padlizsános rakott krumplival, vagyis a muszakával, amit otthon is könnyen elkészíthetsz.

Görög rakott padlizsán, vagyis muszaka - Selymes besamel-mártás koronázza meg

Tizenéves koromban egy görögországi családi nyaralás alkalmával ettem először muszakát. Anyu rendelte egy étteremben, és megkóstoltam. Én még akkor a padlizsánt egyféleképpen ismertem, krémként, olajosan-fokhagymásan, pirítósra kenve. A muszaka úgy maradt meg az emlékeimben, mint egy rakott krumpli, amiben burgonya helyett padlizsán van.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük