Szaftos görög húsgombócok fűszeres paradicsomszószban: így készül a mennyei szudzukakia
A görög húsgombócok hengeres alakúak, és pikáns paradicsomszósszal leöntve készülnek.
Más néven szudzukakiának is nevezik ezeket a szaftos görög húsgombócokat, amelyeket pikáns paradicsomszósz koronáz meg. Kicsit hasonlítanak a mai paradicsomos húsgombócunkra, de sokkal fűszeresebbek, a szószba pedig még egy kis fehérbor is kerül.
Görög paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz
- 30 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 zsemle belseje
- 1 teáskanál petrezselyem
- só
- bors
- kevés olaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz
- 80 dkg hámozottparadicsom-konzerv
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 zellerszár
- 1 hagyma
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál rozmaring
- 1 babérlevél
- 1 csipet cukor
- 1 dl víz
- 0.5 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A paradicsomszószhoz aprítsd fel a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat, és olívaolajon együtt párold meg őket. Öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel, cukorral, sóval és a borssal, öntsd fel fehérborral és annyi vízzel, hogy jó szószos legyen, és lefedve kis lángon főzd 35 percig.
Közben készítsd elő a húsgombócokat. A húst keverd össze a tojással, morzsold bele a zsemle belsejét, sózd, borsozd, szórd meg petrezselyemmel, nyomd hozzá a fokhagymagerezdet, és alaposan gyúrd össze. Formázz belőle vékony kis hengereket, kevés olajon egy-két perc alatt süsd elő, majd szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre őket. A 35 perc leteltével add a húst a szószhoz, és együtt rotyogtasd még őket 15 percig.
Ha jártál már Görögországban, biztosan találkoztál a helyi padlizsános rakott krumplival, vagyis a muszakával, amit otthon is könnyen elkészíthetsz.
Görög rakott padlizsán, vagyis muszaka - Selymes besamel-mártás koronázza meg
Tizenéves koromban egy görögországi családi nyaralás alkalmával ettem először muszakát. Anyu rendelte egy étteremben, és megkóstoltam. Én még akkor a padlizsánt egyféleképpen ismertem, krémként, olajosan-fokhagymásan, pirítósra kenve. A muszaka úgy maradt meg az emlékeimben, mint egy rakott krumpli, amiben burgonya helyett padlizsán van.
Elolvasom- paradicsomszósz
- fehérbor
- húsételek
- húsgombóc
- darált hús
- görög húsgombóc
- hámozott paradicsomkonzerv
- szudzukakia
- Recept
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció