Nyárvégi lecsó gombával: ha szereted a csípőset, ne hagyd ki belőle az erős paprikát

Ebbe a nyárvégi gombás lecsóba francia szokás szerint cukkinit is főzhetsz.

Gombás lecsó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A lecsóban az a fantasztikus, hogy végtelen módon variálhatod: az alapreceptet most dobd fel gombával és cukkinival! Hagyományosan a lecsót sertészsíros alappal kezdik, de ha vegetáriánus étkezést követsz, vagy más ok miatt idegenkedsz a zsírtól, olajjal is bátran készítheted. Hús nélkül is kiadós lesz, de aki szerint a lecsó elképzelhetetlen kolbász nélkül, ebbe is belekarikázhatja.

Gombás lecsó

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg gomba
  • 2 cukkini
  • 2 evőkanál olaj vagy sertészsír
  • 1 nagy hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • 1-2 hegyes erős paprika (ízlés szerint)
  • kolbász ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd elő a zöldségeket: a paprikát és a paradicsomot tisztítsd meg és szeleteld fel, a cukkinit és a gombát is vágd tetszés szerinti darabokra. Egy lábosban hevítsd fel a zsírt vagy az olajat, és futtasd meg rajta az apróra vágott hagymát. Húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, majd forgasd össze a zöldségekkel. Szórd meg sóval és borssal, és lefedve, kis lángon főzd 35-40 percig. Félidőben kolbászt is karikázhatsz mellé. Mivel a gomba és a paradicsom is sok levet enged, külön folyadék nem kell alá. Tálald friss, ropogós kenyérrel.

 

Közel-Keleten is népszerű a lecsó: az izraeli változat, vagyis a shakshuka tetejére tükörtojás sül.

Sűrű, padlizsános shakshuka: remegős tükörtojás ül a tetején

Szaftos, sűrű, tartalmas és még mutatós is az izraeli lecsó, friss kenyérrel tunkolva nincs nála jobb fogás a hűvös napokra.

Elolvasom

Kép: Lilechka 75 / Getty Images

Ezt is szeretjük