Krémes gombás-karfiolos rakott tészta: hús nélkül is nagyon laktató

A gombás-karfiolos tészta hús nélkül is laktató, krémes egytálétel.

gombas karfiolos teszta
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gombás-karfiolos tészta is mutatja, milyen sokféleképpen készíthetsz rakott tésztát. A zöldségeket érdemes sütőben előpirítani, hogy még jobban kiadják az ízüket. Jól megy hozzá a gazdag, vajas besamelmártás.

Gombás-karfiolos rakott tészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg penne
  • 30 dkg gomba
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis karfiol
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát lobogva forró, sós vízben főzd ki a csomagoláson olvasható módon. Ha kész, szűrd le, de a főzővizéből egy keveset tegyél félre. Közben a gombát vágd nagyobb szeletekre, a karfiolt szedd rózsáira. Mosd meg őket alaposan, és helyezd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Szórd meg sóval és frissen őrölt borssal, forgasd össze egy kevés olívaolajjal, és told 180 fokos sütőbe. Tíz perc múlva szedd ki a tepsiből a gombákat, a karfiolt pedig tedd vissza újabb tíz percre. 

A mártáshoz olvaszd fel a vajat, és keverd el a liszttel. Add hozzá a szerecsendiót és a reszelt fokhagymát, majd fokozatosan, folyamatosan kevergetve add hozzá a tejet és egy decit a tészta főzővizéből. Célszerű kézi habverővel keverni, hogy ne legyen csomós. Sózd, borsozd, keverd bele a megpirult karfiolt és gombát, a reszelt sajt felét, és amikor már jól besűrűsödött, forgasd össze a tésztával. Egyengesd el az egészet egy tepsiben, szórd meg a tetejét a kimaradt reszelt sajttal, és told 200 fokos sütőbe húsz percre, amíg összesül, és a sajt ropogósra pirul a tetején.

Karfiolból nagyon finom, diétás pürét is készíthetsz, ami bármilyen hús mellé jól passzol.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük