Békebeli, nagyon szaftos gombapaprikás sok tejföllel: így készítsd hozzá a nokedlit
A magyar konyha nagy kedvence a gombapaprikás, ami akkor a legjobb, ha a szaftja sűrű, selymes és kellemesen fűszeres.
A gombapaprikás az egyik legjobb példa arra, hogy a legegyszerűbb hozzávalókból is készülhet isteni fogás. Csiperkéhez szinte mindig hozzájuthatsz, de tehetsz hozzá laska vagy más gombát is. A tejfölt habarásként a pörköltbe is keverheted, vagy tálalásnál a gombára is kanalazhatod. Köretnek a nokedli illik hozzá legjobban, sőt párolt káposztát is készíthetsz mellé.
Gombapaprikás házi nokedlivel
Hozzávalók 4 személyre
A gombapaprikáshoz
- 40 dkg gomba
- 2 db vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 kis pohár tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
A nokedlihoz
- 25 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1.2 dl víz
- só
- petrezselyem
Elkészítés:
A gombákat pucold meg, mosd meg, majd szeleteld fel ízlés szerint. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olajat, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és süsd üvegesre. Vedd le a serpenyőt a tűzről, majd add hozzá a pirospaprikát, és keverd össze. Tedd hozzá a gombákat, szórj hozzá sót, borsot, és öntsd fel kevés vízzel.
Párold addig, amíg a gomba megpuhul, a szaft pedig besűrűsödik. Ez általában 15-20 perc.
A tejfölt keverd simára a liszttel, és keverd a gombához, majd rottyantsd össze.
A nokedlihoz egy mély tálban keverd össze a lisztet és a sót, üsd hozzá a tojást, és fokozatosan önts hozzá annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapj.
Egy nagy lábosban forralj vizet, dobj hozzá sót, és szaggasd bele a nokedlit. Főzd addig, amíg feljönnek a víz felszínére, majd szűrőkanállal szedd ki. A kész nokedlit öblítsd át vízzel, hogy ne tapadjanak össze. A gombapaprikással tálald. Tehetsz még hozzá plusz tejfölt, esetleg petrezselymet is szórhatsz rá.
Gombából még több finomságot készíthetsz! Innen tudsz ötleteket és kipróbáltrecepteket gyűjteni.
Kedvenc ételeink gombából: finom és laktató fogások húsmentes napokra
A gomba nemcsak egészséges alapanyag, de rengeteg módon elkészíthető: sütve, főzve, párolva ugyanolyan ízletes, és még húsmentes napokra is kiváló opció.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció