Gluténmentes piskóta-alaprecept: ezt használd hozzá fehér liszt helyett

A piskóta örök kedvenc, számtalan sütemény alapja. Gondoljunk csak a napközis kockára, a lekváros tekercsre vagy a piskótaalapú tortákra. Gluténmentes változatban is fantasztikus lesz.

Gluténmentes piskóta-alaprecept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gluténmentes piskóta nemcsak azért nagyszerű, mert nem tartalmaz fehér lisztet, hanem azért is, mert nagyon egyszerűen cukormentessé is varázsolható. Barna rizsliszt az alapja, amely semleges íze és könnyű kezelhetősége miatt jó alternatívája a fehér lisztnek. Hasonló finom, egészséges ételekért látogasd meg Mentes Anyu Facebook-oldalát!

Gluténmentes piskóta-alaprecept

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 tojás szétválasztva
  • 6 evőkanál barna rizsliszt
  • 6 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer (nálunk 1,5-2 evőkanál, „negyedannyi” édesítő)
  • 1 evőkanál gluténmentes keményítő
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 kezeletlen citrom héja (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160-170 fokra, és készítsük elő a sütőformát. (Diétának megfelelően vajazzuk, margarinozzuk ki, vagy tegyünk bele sütőpapírt.) Keverjük össze egy tálban a lisztet, a keményítőt és a sütőport. Keverjük habosra a tojások sárgáját az édesítőszerrel vagy cukorral, ha szeretnénk beletenni citromhéjat vagy vaníliakivonatot, azt most adjuk hozzá, majd keverjük bele több részletben az átszitált lisztes keveréket. A fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá, és óvatosan, fakanállal forgassuk bele a masszába.

 

Tegyük az előkészített sütőformába, és süssük készre. Szögletes, körülbelül 20x25 centis sütőformában körülbelül 20 perc alatt sül meg (tűpróba!), és körülbelül 4 centi magas, pillekönnyű piskótát fogunk kapni.

 

Mentes Anyu tippje: “Ha megsült a piskótánk, szép aranyszínű, és elválik a forma falától: ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk pihenni félig nyitott sütőajtóval legalább negyedórát.”

 

További receptekért rendeld meg Mentes Anyu szakácskönyvét!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rizsliszt az alapja a ropogós krékernek is, amelybe isteni finom magvak is kerülnek.

Kép: Ruzsovics Dorina

Ezt is szeretjük