Gluténmentes piskóta-alaprecept: ezt használd hozzá fehér liszt helyett
A piskóta örök kedvenc, számtalan sütemény alapja. Gondoljunk csak a napközis kockára, a lekváros tekercsre vagy a piskótaalapú tortákra. Gluténmentes változatban is fantasztikus lesz.
A gluténmentes piskóta nemcsak azért nagyszerű, mert nem tartalmaz fehér lisztet, hanem azért is, mert nagyon egyszerűen cukormentessé is varázsolható. Barna rizsliszt az alapja, amely semleges íze és könnyű kezelhetősége miatt jó alternatívája a fehér lisztnek. Hasonló finom, egészséges ételekért látogasd meg Mentes Anyu Facebook-oldalát!
Gluténmentes piskóta-alaprecept
Hozzávalók 4 személyre
- 6 tojás szétválasztva
- 6 evőkanál barna rizsliszt
- 6 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer (nálunk 1,5-2 evőkanál, „negyedannyi” édesítő)
- 1 evőkanál gluténmentes keményítő
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom héja (ízlés szerint)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (ízlés szerint)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160-170 fokra, és készítsük elő a sütőformát. (Diétának megfelelően vajazzuk, margarinozzuk ki, vagy tegyünk bele sütőpapírt.) Keverjük össze egy tálban a lisztet, a keményítőt és a sütőport. Keverjük habosra a tojások sárgáját az édesítőszerrel vagy cukorral, ha szeretnénk beletenni citromhéjat vagy vaníliakivonatot, azt most adjuk hozzá, majd keverjük bele több részletben az átszitált lisztes keveréket. A fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá, és óvatosan, fakanállal forgassuk bele a masszába.
Tegyük az előkészített sütőformába, és süssük készre. Szögletes, körülbelül 20x25 centis sütőformában körülbelül 20 perc alatt sül meg (tűpróba!), és körülbelül 4 centi magas, pillekönnyű piskótát fogunk kapni.
Mentes Anyu tippje: “Ha megsült a piskótánk, szép aranyszínű, és elválik a forma falától: ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk pihenni félig nyitott sütőajtóval legalább negyedórát.”
További receptekért rendeld meg Mentes Anyu szakácskönyvét!
Rizsliszt az alapja a ropogós krékernek is, amelybe isteni finom magvak is kerülnek.
Sokmagvas kréker gluténmentesen: gyors és könnyű ropogtatnivaló
Ebben a krékerben rengeteg olajos mag kap helyet, és mivel rizsliszttel készül, még gluténmentes is. Remek ropogtatnivaló, amely sokáig eláll.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Ruzsovics Dorina