Pillekönnyű, gesztenyével töltött kelt tekercsek: gyönyörű foszlós lesz a tészta

A pihe-puha kelt tésztáknak nincs párjuk! A csábító tekercsekbe ezúttal rumos gesztenyetöltelék kerül.

Gesztenyés tekercsek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éppen langyos, foszlós kelt tésztáknak mindig különös varázsuk van: illatuk belengi az egész lakást, az ízük csodás, bármivel töltöd is meg. Ezzel az édes alaprecepttel sokféle finomságot készíthetsz, buktákat, csigákat, aranygaluskát, sőt még akár kalácsot is. Ha kelt tésztát sütsz, érdemes a lisztet mindig átszitálni, hisz levegősebb lesz a süti. A siker másik titka még, hogy jól dolgozd ki a tésztát. 

Gesztenyés tekercsek

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum

Kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejben keverj el egy teáskanál cukrot, és szórd bele az élesztőt, majd hagyd pihenni 10-15 percig, amíg szépen megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a maradék cukrot, a vaníliát, a sót, a tojást és a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel dagassz lágy, hólyagos tésztát, a puha vajat csak a végén add hozzá. Ha túl ragacsos, szórj még hozzá kevés lisztet. Takard le, és hagyd a duplájára kelni.
 

Közben készítsd el a tölteléket. A gesztenyemasszát egy krumplinyomón passzírozd át, keverd hozzá a rumot. Amennyiben szükséges, hígítsd kevés tejjel. Ha szeretnél, meggyet is tehetsz is bele.  


Pihentetés után a tésztát rakd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra. Vágd fel körülbelül 10x8 centis téglalapokra, mindegyikre kanalazz a gesztenyés keverékből, és tekerd fel.
Egy tepsit kenj ki vajjal, és sorakoztasd bele a tekercseket. Takard le egy ruhával, és pihentesd még 30 percig, ezalatt ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat kend le egy felvert tojással. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig, amíg szép aranysárga színe nem lesz.
A gesztenyéből ínyenc trüffelgolyókat is készíthetsz villámgyorsan, sütés nélkül. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük