Isteni halszeletek mustáros-kapros szósszal
Egyszerű alapanyagokból könnyű és finom fogás. (x)
Most már tényleg csak pár nap, és nyit a Konyhakiállítás, de hogy addig se maradj új recept nélkül, itt egy igazán friss Gabojszától, akivel személyesen is találkozhatsz hétvégén a Budapest Sportarénában.
A Skandináviából származó nyershal ételt, a gravlaxot általában lazacból készítik úgy, hogy száraz pácban, hidegben, lesúlyozva érlelik a halfilét 48-72 óráig, majd hajszál vékonyra szeletelve, friss, vagy pirítós kenyérrel, mustáros-kapros szósszal fogyasztják. A pácnak három alapvető összetevője van: só, cukor és friss kapor. Ez a száraz pác néhány nap alatt igazán különleges finomságot varázsol egy darab nyers lazacfiléből. A színe kedvéért a pácoláshoz friss céklát is használhatunk, az összetettebb ízélményért frissen reszelt tormát és reszelt – lehetőség szerint bio - citromhéjat.
Ha egy kis csavart is akarunk vinni bele, tálalás előtt asztali füstölővel, a Smocking Gun-al füstöljük meg a hajszál vékonyra szeletelt halat. A különleges – ám használatában rendkívül egyszerű – füstölő működés közben is megtekinthető, kipróbálható a Konyhakiállításon!
Hozzávalók:
1 darab bőrös lazacfilé
4 ek nagyszemű, tengeri só
4 ek barna nádcukor
1 közepes cékla
Ujjnyi darab friss torma
1 csokor friss kapor
1 db bio citrom
4 cl vodka
A kapros szószhoz:
200 ml tejföl vagy natúr joghurt, lecsepegtetve
1 kiskanál mustár
1 kiskanál méz
Fél citrom frissen facsart leve és reszelt héja
Kis csokor friss kapor, apróra vágva
Elkészítés ideje:
25 perc + 48-72 óra pácolás
Elkészítés menete:
A lazacfiléből, ha maradtak benne, egy kis fogóval, vagy szemöldök csipesszel távolítsd el a szálkákat, a zsírosabb, hasi részt vágd le - ebből kitűnő lazac tatár készíthető -, és a filét töröld szárazra.
Egy tálban keverd össze a tengeri sót a nádcukorral. Vágd apróra a kaprot, a reszelő kislyukú oldalán reszeld le a meghámozott céklát és tormát, az alaposan megmosott bio citrom héját.
Vegyél elő egy akkora edényt, amiben elfér a halfilé, az aljára szórd rá a só-cukor keverék felét és egyenletesen oszlasd el egy rétegben.
Fektesd rá a halfilét bőrrel lefelé, a tetejét szórd meg a keverék másik felével, egyenletesen, teljesen befedve a filét a cékla és torma reszelékkel, az aprított kaporral és reszelt citromhéjjal. Locsold meg az egészet a vodkával és fedd le egy darab konyhai frissen tartó fóliával. A fóliával betakart halfilét súlyozd le egy vízzel teli edénnyel - vagy alufóliába csomagolt féltéglával, vagy bármivel, ami elég súlyos és aminek sima az alja - és tedd be a hűtőbe minimum 48, de inkább 72 órára. Körülbelül12 óránként nézz rá, ha engedett levet - fog! -, azt öntsd le róla.
Felhasználás napján készítsd el a gravlaxhoz a szószt: egy darab gézben 2-3 óra alatt csepegtesd le a tejfölt vagy a joghurtot, így megszabadulsz a bennük lévő savótól, és krémesebb állagú alapod lesz a szószhoz. Keverd össze a többi hozzávalóval és tartsd hűtőben tálalásig.
Tálalás
48 - lehetőleg inkább 72 - óra elteltével elkészült a gravlax. Vedd ki a hűtőből, csomagold ki és folyóvíz alatt alaposan mosd le róla a sós-cukros-céklás-tormás-kapros pácot. Konyhai papírtörlővel töröld szárazra a filét, fektesd egy deszkára bőrével lefelé, és egy nagyon éles, vékony pengéjű, filéző késsel, laposan ferdén - így nagyobb szeleteket kapsz, mint a filé keresztmetszete -, a bőrt nem átvágva, vágj hajszálvékony szeleteket, majd vágd le őket a bőrről. Utóbbit add a macskának, hálás lesz érte. Tetőcserépszerűen, hogy kicsit fedjék egymást, rendezd tányérra a szeleteket, és ha nem füstölöd, tálald a szósszal és friss, vagy pirítós kenyérrel.
Ha füstölve tálalod, akkor búra alatt, ami lehet például egy jénai tál, a smocking gun-nal egy-másfél percig - almafa forgáccsal nagyon finom lesz a végeredmény - füstöld, utána pihentesd 1 percig és tálald. Ha nem fogy el mind, a maradékot vákuumozó géppel fóliázd le, így hűtőben legalább egy hétig eláll.
További füstölős receptek, főzőbemutatók és fantasztikus nyeremények - többek között egy Liebherr hűtő, Jura kávéfőző és egy 2,5 millió forint értékű konyhabútor - a hétvégi Konyhakiállításon.