Fűszeres narancslekvár
Recept és tippek
Az ajándéknak is kiváló, mutatós és finom lekvárt egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád, és rengeteg dologgal feldobhatod.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

Narancsbőrös a fenekük, mégis irtó dögösek: 5 híresség, akinek Photoshop nélkül hepehupás a bőre »

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Narancslekvárt mindenki tud főzni, ha még sohasem csináltál, ne rettenj meg a feladattól, mire belelendülnél, már kész is leszel vele!

Próbáld ki egy kis grépfrúttal vagy vérnaranccsal kombinálva is!

Fűszeres narancslekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg narancs
  • 3 citrom
  • 1,5 kg kristálycukor

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

Mielőtt nekiesel a lekvárfőzésnek, az első és legfontosabb dolgod, hogy a citromokat és a narancsokat jó alaposan tisztítsd meg, a legjobb ehhez egy dörzsivel is felvértezett szivacs. Ha ezzel megvagy, jöhet a következő lépés: a narancs külső rétegét távolítsd el, majd vágd vékony csíkokra, ahogy a citromét is. A fehér részeket is mindenképpen távolítsd el, különben keserű lesz a végeredmény, az meg nem annyira jó, kivéve, ha szereted a kesernyés ízeket. Fél liter vizet mérj ki egy edénybe, add hozzá a cukor harmadát, és lassú tűzön oldd fel benne, a narancs- és citromhéjak társaságában. A narancsot és a citromot - illetve a húsukat - kockázd fel, és körülbelül 20 percnyi főzés után add a vízhez őket is. Körülbelül másfél óra főzés után lesz kész, ha még nem szimpatikus az állaga, kevergesd egy kicsit. Kifőzött dunsztosüvegekbe porciózd ki, zárd le jó alaposan, majd tedd több réteg pokróc közé legalább egy napra.

Ha egy kicsit különlegesebb lekvárt szeretnél, rummal és vaníliával is gazdagíthatod, de jól áll neki a fahéj és a gyömbér is, kísérletezz kedvedre! Ha nem vagy biztos abban, hogy a lekvár elkészült, szedj egy kisebb adagot a fazékból, és tedd hűtőbe, ha rövid idő - tíz perc - alatt kocsonyásodik, akkor bizony már kész is vagy. A hobbiboltokban kapható díszes kis üvegekbe csomagolva remek ajándék lehet belőle, aminek kétszer örülhet az ajándékozott, egyszer, amikor kapja, egyszer pedig amikor fogyasztja, tehát kész főnyeremény, amire ráadásul nem is kell rááldoznod a családi kasszát.

Édes finomságok dióval

Ha sütni támad kedved, ne hagyd ki az édességből az ősz egyik kedvencét, a diót sem, ami nem mellesleg remekül működik szinte bármilyen lekvárral is.

Ezt is szeretjük