Sűrű, zamatos fügelekvár mézédes, friss fügéből: ezekkel a fűszerekkel a legfinomabb
Az édes, fűszeres fügelekvár egyedülálló ízével tökéletesen illik édes vagy sós ételekhez, így sütikhez, pogácsához, sajthoz, sőt kenyérre is.
![Fűszeres fügelekvár receptje](https://kep.index.hu/1/0/3449/34491/344911/34491101_05ed696e651af0780a4d0776098c0b75_wm.jpg)
A füge az egyik legédesebb gyümölcs, ami már nálunk sem számít kuriózumnak. Kényes gyümölcs, amit éretten érdemes megvásárolni, a fonnyadt, puha fügét azonban ne vedd meg. Könnyen isteni, fűszeres lekvárt készíthetsz belőle, amit aztán édes és sós ételek mellé is fogyaszthatsz.
Fűszeres fügelekvár
Hozzávalók
- 2 kg füge
- 1.2 kg cukor
- 0.5 dl citromlé
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- gyömbér
Elkészítés:
Az érett fügéket alaposan mosd meg, hámozd meg, a végeket távolítsd el, és rakd egy akkora lábosba, hogy a gyümölcsök kényelmesen elférjenek benne. Szórd rá a kétféle cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a gyömbért, öntsd hozzá a citrom levét, majd hagyd állni egy órát.
Pihentetést követően főzd körülbelül 50-60 percig. Alkalmanként keverd meg a lekvárt, mert könnyen leég. Amikor már jó sűrű, szedd sterilizált üvegekbe, zárd le légmentesen, és tedd plédek közé. Amikor az üvegek kihűlnek, pakold száraz, hűvös helyre.
A fügét érdemes sajttal is kipróbálni. A sós és az édes ízek csodás kombinációja ez a recept.