Fügelekvár a legegyszerűbben: ezekkel a fűszerekkel a legfinomabb

Élvezd a füge csodás ízét télen is! Lekvárként sokáig eláll, fűszerezve még finomabb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha sikerül friss fügéhez jutnod, feltétlenül főzz belőle lekvárt! Fontos, hogy a gyümölcs édes és lágy legyen, amikor felhasználod. Azért is érdemes a fügéből sokat fogyasztani, mert nagyon egészséges, rákmegelőző hatása régóta ismert, és energiát ad. A fügéből készülő lekvár zselésítőanyag nélkül is jó sűrű lesz. Sokan almával vagy dióval is dúsítják. 

fugelekvar-recept

Fügelekvár receptje

Hozzávalók 33 decihez

  • 3 kg füge
  • 1 kg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 rúd kisebb fahéj
  • csillagánizs
Recept idők

Elkészítés:

A fügéket egyesével alaposan mosd meg, a szárukat távolítsd el.  Ha hibás a gyümölcs héja, azt vágd ki, különben nem kell megpucolni. Törölgesd át papírtörlővel, majd szeld négy részre. Dobd a fügéket egy zománcos edénybe, és szórd rá a cukrot. Takard le, és pihentesd egy éjszakán át. 

Másnap rakd fel a tűzre, add hozzá a fahéjat, a vaníliát és a csillagánizst. Mérsékelt lángon, gyakran megkeverve főzd egy órán keresztül. A tűzről lehúzva pépesítsd botmixerrel. Tedd vissza, és várd meg, míg összerottyan pár perc alatt. Kóstold meg, hogy nem kell-e még hozzá ízesítő. Merd alaposan kimosott, sterilizált és felmelegített üvegekbe. Zárd le jó szorosan fedővel, állítsd fejre 10 percre, és pakold plédek közé. Várd meg, míg a lekvár két nap alatt kihűl.  

fugelekvar
Ezt is szeretjük