A francia konyha világhírű, az édességeikre is jellemző a sokszínűség, a kifinomultság és a lágyság. Ha híres francia sütit kell említeni, szinte mindenkinek a macaron jut először az eszébe. Pedig ismertek a pitéik, a krémes édességeik és az égetett tésztáik is.
Bár vannak könnyen elkészíthető receptjeik, például a kevert tésztás madeleine, több süti is komoly precizitást, türelmet és konyhai tapasztalatot igényel. Fontos, hogy minden édességhez minőségi alapanyagokat használnak. Válogass a legnépszerűbb francia sütik és a kipróbált receptek közül, majd vesd bele magad az élvezetekbe!

A színes, aprócska sütiszendvicsekért,
vagyis a macaronokért rajong az egész világ. Az édes, tojáshabos finomságot rengeteg színben és töltelékkel megkóstolhatod. Sőt, akár otthon is elkészítheted. Fontos, hogy a hozzávalókat nagyon pontosan mérd ki.

A macaronnál sokkal gyorsabban összedobhatod az édes teasütit, a madeleine-t. Már XV. Lajos is rajongott a kevert tésztás finomságért. Rengeteg változata van, a vaníliás, a citromos és
a kakaós is nagyon népszerű.
A híres francia Ekler-fánk rokona a mi képviselőfánkunknak. Az alapja égetett tészta, a töltelék elég változatos lehet. Tejszínhabbal, vaníliás krémmel ugyanolyan jó, mint gyümölccsel és csokival megbolondítva.

A clafoutis is hamisítatlan francia édesség, amit tejpiteként is ismerhetsz. A lágy tészta átmenet a palacsinta és a piskóta között. Az eredeti recept szerint fekete cseresznyével vagy meggyel készítik, de bármilyen gyümölccsel isteni.

A gyümölcsös tarte tatint egy szerencsés konyhai balesetnek köszönheti a világ. Stéphanie Tatin véletlenül fordítva pakolta a tepsibe az almás süti hozzávalóit. Az így kapott édesség az eredetinél is finomabb lett. Készülhet kevert, leveles vagy pitetésztából is, és szinte bármilyen gyümölcsből.

A francia citromtortát is muszáj megkóstolnod! Az alapja egy gyorsan és könnyen elkészíthető pite, amire könnyű, fanyar, citromos krém kerül. Tökéletes választás nyári alkalmakra.

A különféle piték közül
a francia galette az egyik legjobb és legismertebb. A hajtogatott édesség kívül ropogós, belül omlós. Sokféle gyümölccsel feldobhatod. Szinte biztos, hogy nem tudod elrontani.

Ha igazán extra édességre vágysz,
a creme brulée remek választás. Nem véletlenül hívták az istenek eledelének. Az égetett krémet kisebb tálkákban kínálják. Bár nem a leggyorsabb édesség, érdemes elkészíteni.
Képek: Getty Images.