Omlós, citromkrémes pite, ahogy a franciák készítik: egyszerre édes és savanykás
Kánikulában a savanykás desszerteknek képtelenség ellenállni: a franciák citromkrémes pitéje igazi álomdesszert.


- 4 olcsó sporteszköz, ami hatékonyabbá teszi az otthoni edzést: így segítik az alakformálást »
- Finom karcsúsító turmix, ami alaposan felpiszkálja a lusta anyagcserét: kipucolja a méreganyagokat, elhajtja a felesleges vizet »
- A bőrnadrágot leváltja a latex? – Még Victoria Beckham is rákattant az új őrületre »
- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
Ez a csodálatos, citromos pite remek lezárása lehet egy családi ebédnek, de ünnepi alkalmakra is elkészítheted. Az édes vajas tészta fantasztikusan omlós, amire tökéletes a kissé fanyar krém. Ne izgulj, ha a citromos massza túl lágy, remegős, amikor kiveszed a sütőből, mert hamar megszilárdul. A maradék tojásfehérjéből a pite tetejére habcsókot is készíthetsz.
Francia, citromkrémes pite
Hozzávalók:
A tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 db tojássárga
- 1 csipet só
- 2 evőkanál hideg víz
A krémhez
- 5 db tojás
- 1 db tojássárga
- 20 dkg cukor
- 1.5 dl tejszín
- 2 db citrom
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot szitáld egy nagyobb tálba, rakd hozzá a sót és a hideg vajat. Morzsold össze, majd amikor már elég morzsalékos, készíts egy mélyedést a lisztes keverék közepébe. Rakd bele a tojássárgát, öntsd hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze gyors mozdulatokkal. Amikor összeáll, fóliázd le, és tedd a hűtőbe fél órára.
Pihentetést követően a tésztát tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd ki három milliméteresre, majd igazgasd bele egy közepes méretű piteformába. Villával szurkáld meg az alját több helyen, majd nehezéknek rakj rá száraz babot, és 180 fokon süsd 10 percig.
A krémhez a tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a tojássárgát, és a cukorral keverd jó habosra. Részletekben dolgozd hozzá a tejszínt, majd a citrom reszelt héját és a kifacsart levét. A sima masszát öntsd az elősütött pitébe, és süsd még 25-35 percig. Tedd a hűtőbe legalább két-három órára. Díszítsd lime- vagy citromkarikákkal és citromfűvel.
A citromos süti ricottával is ellenállhatatlan, ráadásul hihetetlenül egyszerű.
Még több recept