Hagyományos, foszlós mákos tekercs: élesztős tésztából készül a mennyei péksüti
A hagyományos kelt tésztából készült mákos tekercs eteti magát, annyira finom.
Kánikula ide vagy oda, a legtöbbünknek mindig jólesik egy ropogós, házi péksüti, mint amilyen ez az isteni finom mákos tekercs. Így mindig lesz az asztalon reggelire vagy uzsonnára való finomság. A megadott mennyiségből két rúd tekercs készíthető.
Foszlós mákos tekercs
Hozzávalók 2 darabhoz
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 6 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 12.5 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 3.75 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére
- 1 tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A vajat olvaszd fel, és hűtsd szoba-hőmérsékletűre. A lisztet szitáld át, add hozzá a sót, a tojást, a maradék cukrot és az élesztős tejet, és gyúrd össze. Ha már összeállt, fokozatosan csorgasd hozzá az olvasztott vajat is. Jól dolgozd ki, amíg az edény falától elválik, majd letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. A tejet forrald fel a kétféle cukorral, majd add hozzá a mákot. Ezzel is forrald, majd adagold bele a tojássárgákat, keverd el, húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
A megkelt tésztát szedd két részre. Az egyik részt lisztezett deszkán nyújtsd ki, kend meg a máktöltelék felével, tekerd fel, és helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ugyanezt ismételd meg a tészta és a töltelék másik felével. A sütőt kapcsold be 180 fokra. A feltekert, megtöltött tésztát takard le, és így keleszd újabb fél órát. Ha újra megkelt, kend meg a tetejét felvert tojással, és told a sütőbe nagyjából húsz percre, amíg aranyszínűre sül. Ha kész, a tetejét ízlés szerint porcukorral szórhatod meg.
Ha szívesen készítesz akár főételt is kelt tésztából, próbáld ki a baconos, cukkinis csigát!
Foszlós sajtos csiga cukkinivel sütve: szalonnától szaftos a töltelék
Egészen különleges sós reggelit készíthetsz, ha a csigát friss cukkinivel és baconnel töltöd meg, az olvadt sajt pedig csak a ráadás lesz.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció