Fordított almatorta vajas gyúrt tésztából: lágy karamellszószban úszik a gyümölcs
Ennek a csodás fordított almatortának a lelke az édes, ragacsos karamellszósz, amely bevonja a tetején lévő gyümölcsöt.
A fordított almatorta elkészítése igazán trükkös: a sütőforma aljára kerül a gyümölcs, rá a szósz, és arra a tészta. Így sül meg, majd amikor kész, ki kell borítani, hogy az alma a tetejére kerüljön. A legtöbb recept kevert tésztával készíti, de mi most egy olyan változatot mutatunk, amelynek vajas gyúrt tészta az alapja.
Fordított almatorta karamellszósszal
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 0.6 dl hideg víz
Az almás részhez:
- 12 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 6 evőkanál víz
- 4 nagyobb alma
Elkészítés:
Először a tésztát állítsd össze. A lisztet, a porcukrot és a sót tedd egy keverőtálba. Add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és robotgéppel keverd el, amíg morzsás állagot vesz fel. Ekkor üsd hozzá a tojást, ezzel is keverd el, végül több adagban öntsd hozzá a jéghideg vizet. A kezeiddel gyúrd simára, majd csavard fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted az almás részt.
Ehhez egy evőkanál vajat olvassz fel egy serpenyőben. Az almát cikkezd fel, és párold puhára a vajban negyedóra alatt. Egy másik serpenyőbe öntsd bele a cukrot úgy, hogy egyenletesen terüljön el az alján. Öntsd fel a vízzel, és kevergetve főzd öt-hét percig, amíg megbarnul, és buborékolni kezd. Ekkor keverd bele a maradék felkockázott vajat is, és keverd el benne, amíg elolvad.
Egy kenyér- vagy piteforma alján egyengesd el a karamellszószt, majd rakd ki a megpárolt almaszeletekkel. A tésztát vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsi méretére, és fedd be vele a gyümölcsöt. Villával szurkáld meg, és told 200 fokos sütőbe 35-40 percre. Amikor kész, hagyd öt percig hűlni, utána borítsd ki egy deszkára, így az alma a tetejére kerül.
Tejszínnel is nagyon finom karamellszószt készíthetsz, ami utána sokféle édességet feldob.
Elronthatatlan karamellszósz, ami mindent feldob: tejszíntől krémes
A házi karamellszósz tökéletes kiegészítő bármilyen sütihez vagy italhoz, és nem nehéz az elkészítése.
ElolvasomKép: buddyb76 / Getty Images
- alma
- karamell
- sütemény
- almás sütemények
- fordított almatorta
- gyümölcsös sütemény
- gyúrt tészta
- fordított torta
- Recept
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció