Foszlós, fonott sós kalács: így lesz tökéletes a tészta
A házi, sós kalács tésztája könnyű, a vajtól szép sárga, a fonás pedig nagyon egyszerű!

sos-husveti-kalacs
Ez is érdekelhet

Konzervzöldség a konyhatitok nyitja? (x)

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

Hip-hop sztárok és underground DJ-k a Soundon (x)

beauty and style

Az olaszok kedvenc modelljét erős sminkje nélkül fel sem ismernénk: a 35 éves Bianca Balti ragyogó szépség »

Milyen egy személyre szabható arcszérum? Leteszteltük, mit tud! »

Picike, de öltözködni azt tud: a gyönyörű blogger egyszerű trükkjeit bárki ellesheti »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha eddig még nem volt bátorságod, ideje, hogy megsüsd életed első húsvéti kalácsát. Ha készítettél már kelt tésztát, biztos, hogy ezzel sem gyűlik meg a bajod. Jól megy a sonkához és a tojáshoz, ráadásul a húsvéti asztal dísze lehet. A tetejére szórhatsz különféle magvakat is. 

Fonott sós kalács

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál kristálycukor

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik, és habos lesz. Ez körülbelül 10 perc. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe készíts egy mélyedést, rakd hozzá az élesztőt, a tojást, a sót és a maradék langyos tejet. Jól gyúrd össze, közben fokozatosan dolgozd hozzá a vajat. Akkor jó, ha a tészta rugalmas, de nem ragacsos. Ha szükséges, rakj még hozzá kevés lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.

 

Ha a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és gyúrd át. Oszd három egyforma részre, majd sodorj mindegyikből rudat. Fond össze, a két végét dugd a tészta alá. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejét felvert tojással. Keleszd 20-30 percig, majd előmelegített sütőben, 160-170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 40 perc alatt.

Ha kipróbálnál egy édes változatot is, a csokis babka remek választás lehet. 

Ezt is szeretjük