Foszlós, fonott sós kalács: így lesz tökéletes a tészta
A házi, sós kalács tésztája könnyű, a vajtól szép sárga, a fonás pedig nagyon egyszerű!

sos-husveti-kalacs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha eddig még nem volt bátorságod, ideje, hogy megsüsd életed első húsvéti kalácsát. Ha készítettél már kelt tésztát, biztos, hogy ezzel sem gyűlik meg a bajod. Jól megy a sonkához és a tojáshoz, ráadásul a húsvéti asztal dísze lehet. A tetejére szórhatsz különféle magvakat is. 

Fonott sós kalács

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál kristálycukor

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik, és habos lesz. Ez körülbelül 10 perc. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe készíts egy mélyedést, rakd hozzá az élesztőt, a tojást, a sót és a maradék langyos tejet. Jól gyúrd össze, közben fokozatosan dolgozd hozzá a vajat. Akkor jó, ha a tészta rugalmas, de nem ragacsos. Ha szükséges, rakj még hozzá kevés lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.

 

Ha a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és gyúrd át. Oszd három egyforma részre, majd sodorj mindegyikből rudat. Fond össze, a két végét dugd a tészta alá. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejét felvert tojással. Keleszd 20-30 percig, majd előmelegített sütőben, 160-170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 40 perc alatt.

Ha kipróbálnál egy édes változatot is, a csokis babka remek választás lehet. 

Ezt is szeretjük