Fokhagymás-tejfölös házi lepény
Ilyen finomat sehol sem kapsz
A fokhagymás-tejfölös lepényre bármilyen feltétet tehetsz, baconnel, kolbásszal különösen ízletes.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Otthon is elkészítheted a vásárok kedvencét, amit hívnak töki pomposnak, langallónak, magyar pizzának is. A kiadós finomság másnap is puha lesz, feltéve, ha marad belőle. Ha vékonyabb tésztát szeretnél, akkor ezt az adagot két tepsiben süsd meg.

Tejfölös-fokhagymás lepény

Hozzávalók 16 szelethez

  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl étolaj
  • 1 tojás
  • 1 kockacukor
  • csipet só

Tetejére

  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold a cukros, langyos tejbe, és futtasd fel körülbelül öt-tíz perc alatt. Ha jócskán megnő a térfogata, add hozzá a lisztet, a tojást, a sót, az olajat és a tejfölt. Alaposan dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg jól összeáll, és hólyagos lesz, majd tedd meleg helyre, takard le, és keleszd 30 percig. Ha körülbelül a duplájára nő, lisztezett deszkán nyújtsd tepsi nagyságúra. A széleit kicsit húzd ki, hogy legyen pereme.

A tetejére a tojást verd fel, add hozzá a tejfölt, a sót, a reszelt fokhagymát és az őrölt borsot. Kend egyenletesen a tésztára. Ha akarsz, rakj még rá ízlés szerint feltétet, és tedd 200 fokra előmelegített sütőbe. Ha a tetején lévő massza kicsit szilárdul, szórd rá a reszelt sajtot, és körülbelül 35-40 perc alatt süsd szép pirosra, ropogósra. Tálaláskor még adhatsz hozzá tejfölt.

Ezt is szeretjük