Fantasztikus fokhagymás krumplipüré görög módra: ebben tér el a miénktől
Ez a különleges, fokhagymás krumplipüré a köret mellett mártogatósnak is kiváló.
A szkordália, avagy a görög krumplipüré fokhagymával és olívaolajjal készül. Kicsit sűrűbb az állaga, mint a mi hagyományos köretünknek. Remek kísérője húsoknak, halaknak, de a görögök pitával, zöldségekkel partifalatként is szívesen fogyasztják. Ha mártogatósként kínálod, több fokhagymát is rakhatsz hozzá.

Fokhagymás krumplipüré
Hozzávalók 4 személyre
- 6 közepes krumpli
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 dl olívaolaj
- só
Elkészítés:
A krumplit pucold meg, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. Főzd puhára körülbelül 20-25 perc alatt. Ha kész, szűrd le, és csepegtesd le, majd még melegen törd meg. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, az olajat, a citromlevet és a sót. A legegyszerűbb megoldás az, ha mindent turmixgépbe teszel, és összemixeled.
Ha krémesebben szereted, keverj hozzá görög joghurtot is. Ha igazán autentikusan készítenéd, rakj még hozzá egy szelet sóba áztatott, kinyomkodott kenyeret és darált mandulabelet. A görögök szívesen fogyasztják langyosan vagy hidegen is. Tálaláskor szórd meg petrezselyemmel.
