A klasszikus flódni jól bevált receptje: csupa finomság kerül bele
Ha valaha kóstoltad a flódnit, biztos, hogy még mindig a szádban érzed az ízét. Ezzel a recepttel ráérős napon te is bevállalhatod.
A gazdag ízvilágú, finomabbnál finomabb rétegekből álló flódni kicsit munkaigényes, de megéri rászánni az időt. A zsidó konyha nagy büszkesége ez a süti, melyben a különböző rétegek csodás harmóniát alkotnak. Mivel vastag, figyelj, hogy jól átsüljön. Másnap még finomabb lesz, mert az ízek összeérnek, és a tészta is megpuhul. Kicsit tömény, és nagyon kiadós.
Flódni receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- 0.5 dl fehérbor
- 1 csipet só
- 25 dkg szilvalekvár
A mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 2.5 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- narancshéj
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 2 dl fehérbor
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
Almás töltelékhez
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet szitáld át, morzsold össze a vajjal. Gyúrd össze a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a borral. Csomagold fóliába, és, amíg a tölteléket elkészíted, pihentesd a hűtőben.
A töltelékhez a mákot öntsd le forró borral, add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el. Arra ügyelj, hogy jó sűrű legyen, különben kifolyik a tésztából. Az almát reszeld le, keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztát oszd öt egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújts vékony lapokat. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos masszát. Utána ismét egy tésztalap következik, arra pedig az almás töltelék kerül. A következő lapra a diós keveréket egyengesd. Teríts rá még egy tésztalapot, arra kanalazz szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó lapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben, 150 fokon süsd aranybarnára körülbelül 45 perc alatt.
A flódnihoz hasonlóan a zserbó is jó minden alkalomra. A nagyi bevált receptjénél pedig nincs jobb.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció