A klasszikus flódni jól bevált receptje: csupa finomság kerül bele

Ha valaha kóstoltad a flódnit, biztos, hogy még mindig a szádban érzed az ízét. Ezzel a recepttel ráérős napon te is bevállalhatod.

Flódni receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gazdag ízvilágú, finomabbnál finomabb rétegekből álló flódni kicsit munkaigényes, de megéri rászánni az időt. A zsidó konyha nagy büszkesége ez a süti, melyben a különböző rétegek csodás harmóniát alkotnak. Mivel vastag, figyelj, hogy jól átsüljön. Másnap még finomabb lesz, mert az ízek összeérnek, és a tészta is megpuhul. Kicsit tömény, és nagyon kiadós. 

Flódni receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 0.5 dl fehérbor
  • 1 csipet
  • 25 dkg szilvalekvár

A mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2.5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • narancshéj

A diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dl fehérbor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

Almás töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáld át, morzsold össze a vajjal. Gyúrd össze a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a borral. Csomagold fóliába, és, amíg a tölteléket elkészíted, pihentesd a hűtőben.
A töltelékhez a mákot öntsd le forró borral, add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el. Arra ügyelj, hogy jó sűrű legyen, különben kifolyik a tésztából. Az almát reszeld le, keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal.


Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztát oszd öt egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújts vékony lapokat. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos masszát. Utána ismét egy tésztalap következik, arra pedig az almás töltelék kerül. A következő lapra a diós keveréket egyengesd. Teríts rá még egy tésztalapot, arra kanalazz szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó lapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben, 150 fokon süsd aranybarnára körülbelül 45 perc alatt.

A flódnihoz hasonlóan a zserbó is jó minden alkalomra. A nagyi bevált receptjénél pedig nincs jobb. 

Ezt is szeretjük