A klasszikus flódni jól bevált receptje: csupa finomság kerül bele
Ha valaha kóstoltad a flódnit, biztos, hogy még mindig a szádban érzed az ízét. Ezzel a recepttel ráérős napon te is bevállalhatod.
![Flódni receptje](https://kep.index.hu/1/0/2642/26420/264206/26420684_ce6b1d2599ddf23fdc79c32b9708a2e7_wm.jpg)
A gazdag ízvilágú, finomabbnál finomabb rétegekből álló flódni kicsit munkaigényes, de megéri rászánni az időt. A zsidó konyha nagy büszkesége ez a süti, melyben a különböző rétegek csodás harmóniát alkotnak. Mivel vastag, figyelj, hogy jól átsüljön. Másnap még finomabb lesz, mert az ízek összeérnek, és a tészta is megpuhul. Kicsit tömény, és nagyon kiadós.
Flódni receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- 0.5 dl fehérbor
- 1 csipet só
- 25 dkg szilvalekvár
A mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 2.5 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- narancshéj
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 2 dl fehérbor
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
Almás töltelékhez
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet szitáld át, morzsold össze a vajjal. Gyúrd össze a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a borral. Csomagold fóliába, és, amíg a tölteléket elkészíted, pihentesd a hűtőben.
A töltelékhez a mákot öntsd le forró borral, add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el. Arra ügyelj, hogy jó sűrű legyen, különben kifolyik a tésztából. Az almát reszeld le, keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztát oszd öt egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújts vékony lapokat. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos masszát. Utána ismét egy tésztalap következik, arra pedig az almás töltelék kerül. A következő lapra a diós keveréket egyengesd. Teríts rá még egy tésztalapot, arra kanalazz szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó lapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben, 150 fokon süsd aranybarnára körülbelül 45 perc alatt.
A flódnihoz hasonlóan a zserbó is jó minden alkalomra. A nagyi bevált receptjénél pedig nincs jobb.
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
Még több recept