Isteni fekete olívakrém: szendvicsekbe és húsok mellé is tökéletes
Olívarajongók számára kihagyhatatlan a tapenade, vagyis az ízes, villámgyors kence, amit aztán a végtelenségig variálhatsz.
![Fekete olívakrém](https://kep.index.hu/1/0/2994/29948/299483/29948323_455196ac7b499846aa6e4b01cb2e5a59_wm.jpg)
Az olívakrém Provence egyik legismertebb zöldséges kencéje. Az alapreceptet kedvedre alakíthatod, jól megy hozzá a szardella, a füge vagy éppen a kapribogyó. Kenheted focacciára, pirítósra, bagettre, de zöldségmártogatósnak is kiváló. Finom hallal vagy sült csirkével, sőt még kecskesajttal is.
Fekete olívakrém
Hozzávalók
- 20 dkg fekete olívabogyó
- 3 evőkanál kapribogyó
- 3 teáskanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál balzsamecet
- bors
Elkészítés:
Ha szükséges, az olívabogyót magozd ki. Rakd a kapribogyókkal együtt késes aprítógépbe, majd dolgozd krémesre egy-két perc alatt. Ízesítsd borssal, zúzott fokhagymával, keverd hozzá az olívaolajat és a balzsamecetet is. Só nem nagyon kell hozzá, mert az olívabogyó elég sós. Pürésítsd addig, amíg homogén masszát nem kapsz. Kóstold meg, ha szükséges, adj még hozzá fűszert. Tovább turbózhatod a masszát rozmaringgal is. Isteni focacciával, sós keksszel, de tökéletes hozzá a bagett is.
Olívabogyóval a kenyeret is feldobhatod. Ezt ráadásul még dagasztani sem kell.