Zamatos, sűrű fekete bodzalekvár házilag - Vitaminban gazdag, finom csemege
A bodzából nemcsak szörpöt, hanem isteni lekvárt is készíthetsz. Ennek ráadásul most van itt az ideje.
A rendkívül egészséges bodzabogyót augusztus közepétől szedheted, és csodás lekvárt főzhetsz belőle. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító és immunerősítő hatású. A bogyókat feltétlenül a lakott területektől távol gyűjtsd be. Arra ügyelj, hogy ne ünnepi viseletben fogj hozzá a lekvárfőzéshez, mert a fekete szemek könnyen megfogják a ruhát. A bodzalekvár nemcsak sütikre, kenyérre kenve kitűnő, de sültek és sajtok mellé is kiváló.

Fekete bodzalekvár
Hozzávalók
- 2 kg bodzabogyó
- 1.2 dkg cukor
- 6 dl víz
- 1 evőkanál citromsav
Elkészítés:
Az érett, fekete bodzabogyókat szemezd le. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a villát végighúzod a szárán. Alaposan mosd meg, az egészségtelen, éretlen szemeket dobd ki, a többit botmixerrel törd össze. Egy fém edényben forralj vizet, keverd el benne a cukrot. Ha feloldódik, rakd hozzá a bodzabogyót, és kis lángon főzd körülbelül egy órán át.
Közben szórd hozzá a citromsavat, és többször kevergesd meg, nehogy leégjen. Ha elég sűrű, töltsd a lekvárt jól kimosott, felmelegített üvegekbe. A tetejére tégy késhegynyi tartósítószert, majd légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, és rakd plédek közé. Hagyd ott kihűlni két-három nap alatt.
