Zamatos, sűrű fekete bodzalekvár házilag - Vitaminban gazdag, finom csemege
A bodzából nemcsak szörpöt, hanem isteni lekvárt is készíthetsz. Ennek ráadásul most van itt az ideje.

Zamatos, sűrű fekete bodzalekvár házilag - Vitaminban gazdag, finom csemege
Ez is érdekelhet

Országos Iskolakert-fejlesztési Program: úton egy környezettudatos generáció felé (x)

Bónusz napok a dm-ben: szuper ajánlattal vár kedvenc drogériád (x)

beauty and style

Az 51 éves Jennifer Lopez még dínós pulcsiban is dögös: csak ritkán láthatjuk ennyire felöltözve »

Nem olyanok, mint a megszokott instaszelfik: gyönyörű képeket készített magáról a fotósnő »

Nincs nőiesebb viselet a pliszírozott szoknyánál: így viseld a szezon alapdarabjaival »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A rendkívül egészséges bodzabogyót augusztus közepétől szedheted, és csodás lekvárt főzhetsz belőle. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító és immunerősítő hatású. A bogyókat feltétlenül a lakott területektől távol gyűjtsd be. Arra ügyelj, hogy ne ünnepi viseletben fogj hozzá a lekvárfőzéshez, mert a fekete szemek könnyen megfogják a ruhát. A bodzalekvár nemcsak sütikre, kenyérre kenve kitűnő, de sültek és sajtok mellé is kiváló. 

Fekete bodzalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg bodzabogyó
  • 1.2 dkg cukor
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál citromsav
Recept idők

Elkészítés:

Az érett, fekete bodzabogyókat szemezd le. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a villát végighúzod a szárán. Alaposan mosd meg, az egészségtelen, éretlen szemeket dobd ki, a többit botmixerrel törd össze. Egy fém edényben forralj vizet, keverd el benne a cukrot. Ha feloldódik, rakd hozzá a bodzabogyót, és kis lángon főzd körülbelül egy órán át.
 

Közben szórd hozzá a citromsavat, és többször kevergesd meg, nehogy leégjen. Ha elég sűrű, töltsd a lekvárt jól kimosott, felmelegített üvegekbe. A tetejére tégy késhegynyi tartósítószert, majd légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, és rakd plédek közé. Hagyd ott kihűlni két-három nap alatt.

Ezt is szeretjük