Zamatos, sűrű fekete bodzalekvár házilag - Vitaminban gazdag, finom csemege
A bodzából nemcsak szörpöt, hanem isteni lekvárt is készíthetsz. Ennek ráadásul most van itt az ideje.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- 16 éves lett Deustch Anita és Kinizsi Ottó nagyobbik lánya: Emma gyönyörű tini
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
A rendkívül egészséges bodzabogyót augusztus közepétől szedheted, és csodás lekvárt főzhetsz belőle. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító és immunerősítő hatású. A bogyókat feltétlenül a lakott területektől távol gyűjtsd be. Arra ügyelj, hogy ne ünnepi viseletben fogj hozzá a lekvárfőzéshez, mert a fekete szemek könnyen megfogják a ruhát. A bodzalekvár nemcsak sütikre, kenyérre kenve kitűnő, de sültek és sajtok mellé is kiváló.
Fekete bodzalekvár
Hozzávalók:
- 2 kg bodzabogyó
- 1.2 dkg cukor
- 6 dl víz
- 1 evőkanál citromsav
Elkészítés:
Az érett, fekete bodzabogyókat szemezd le. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a villát végighúzod a szárán. Alaposan mosd meg, az egészségtelen, éretlen szemeket dobd ki, a többit botmixerrel törd össze. Egy fém edényben forralj vizet, keverd el benne a cukrot. Ha feloldódik, rakd hozzá a bodzabogyót, és kis lángon főzd körülbelül egy órán át.
Közben szórd hozzá a citromsavat, és többször kevergesd meg, nehogy leégjen. Ha elég sűrű, töltsd a lekvárt jól kimosott, felmelegített üvegekbe. A tetejére tégy késhegynyi tartósítószert, majd légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, és rakd plédek közé. Hagyd ott kihűlni két-három nap alatt.


Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Még több recept