Melengető hagymaleves fehérborral főzve: tálald sajtos pirítóssal

A fehérborral főtt hagymaleves úgy az igazi, ha sajtos pirítóssal tálalod.

Fehérboros hagymaleves

Bár a francia hagymaleves hosszú ideig tart, és csak a profik tudják igazán jól elkészíteni, valami nagyon hasonlót akkor is főzhetsz, ha nem vagy mesterszakács. Ehhez a melengető, fehérboros hagymaleveshez egy-két szelet sajtos pirítós is jár.

Fehérboros hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 vöröshagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 l alaplé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt vagy rizsliszt
  • bors
  • pirítós és reszelt sajt a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágd cikkekre. A vajat olvaszd össze az olívaolajjal, dobd rá a hagymát, a friss kakukkfüvet, és nagyjából 20 perc alatt süsd aranyszínűre. Keverd el a cukorral, várd meg, amíg karamellizálódik, majd add hozzá az ecetet. Hintsd meg liszttel, és kézi habverővel kevergesd. Rizslisztet is használhatsz, az kevésbé csomósodik. Öntsd fel az alaplével és a borral, szórd meg sóval és borssal, és fél óra alatt gyöngyöztetve főzd össze. Tálald sajtos pirítóssal.

Hagymából akár lekvárt is főzhetsz: húsok mellé nagyon finom lesz.

Pikáns hagymalekvár: sültek mellé és szendvicsben is isteni

Az egyszerű recept igazi ínyencség, mely rengetegféleképpen kipróbálható, még a szerény zsíros kenyér is finomabb vele.

Elolvasom

Kép: Zoonar/D.Dzinnik / Getty Images

Ezt is szeretjük