A klasszikus szalagos farsangi fánk receptje - Bevált praktikák a tészta készítéséhez
Nem múlhat el a farsangi időszak fánksütés nélkül.

A klasszikus szalagos farsangi fánk receptje - Bevált praktikák a tészta készítéséhez
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fánk tésztája akkor az igazi, ha könnyű, és szalag fut rajta körbe. Az alapreceptet variálhatod rengeteg módon, a közepébe rejthetsz lekvárt, beleforgathatod olvasztott porcukorba, márthatod csokoládéba, de kókusszal és színes tortadarával is díszítheted.

Farsangi fánk recept

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 tojássárga
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg. Keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jócskán megemelkedik. A lisztet szitáld át, hogy a tészta még lágyabb legyen. Rakd hozzá az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól dagaszd meg. Konyhai robotgéppel könnyebb dolgod lesz, és gyorsabban is végzel. A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától.

Takard le, majd keleszd meleg helyen 45-50 percen keresztül. Nagyon fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk. Ha a duplájára emelkedik, lisztezett felületen nyújtsd ki egy centi vastagra, és szaggass belőle tetszőleges nagyságú köröket. Ha nincs kiszúród, egy nagyobb üvegpoharat is bevethetsz. Rakd a fánkokat lisztezett tálcára, és keleszd még 15 percig. 

Ezután forrósíts olajat, helyezd bele a tésztát, és mindkét oldalát süsd meg. Ne legyen alatta túl nagy a láng, mert akkor belül nyers maradhat. Azzal is számolj, hogy a fánk sütés közben körülbelül a másfélszeresére nő. Tapasztalt háziasszonyok fedő alatt sütik a tésztát addig, amíg meg nem fordítják. Ez körülbelül három perc. Ha a fánk mindkét oldala aranybarna, szedd ki, és csepegtesd le papírtörlőn. Szórd meg a még meleg fánkot porcukorral.

Ezt is szeretjük