Mennyei fahéjas-szilvás rétes
A tészta a nagyi receptje
A rétes örök kedvenc, próbáld ki szilvával is! Még jobb, ha a tésztáját is te készíted el.

Mennyei fahéjas-szilvás rétes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha igazi sikerfogást akarsz, süss fahéjas-szilvás rétest! A ropogós lapok között megbújó különleges töltelék varázslatos. Eddig még nem próbálkoztál a nyújtással? Nyugi, csak elsőre tűnik macerásnak! Ha még pikánsabbá akarod tenni a desszertet, locsold meg a szilvát rummal vagy pálinkával!

Fahéjas-szilvás rétes

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához

  • 7,5 dkg rétesliszt
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 1 dl meleg víz
  • 2 dkg zsír
  • 1 tojás
  • fél kávéskanál 10%-os ecet
  • fél kávéskanál só

A töltelékhez

  • 50 dkg szilva
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj

Tetejére

  • 1 tojássárga
  • olvasztott zsír
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a liszteket szitáld át, majd morzsold el a zsírral. Add hozzá a tojás felét, a vízben feloldott sót és ecetet. Jól gyúrj össze mindent. Ha szükséges, tégy még hozzá lisztet, és dolgozd ki a tésztát körülbelül 15 perc alatt. Amikor összeáll, fényes és hólyagos, kend le olvasztott zsírral, majd tedd fél-egy órára a hűtőbe.

Közben a szilvát magozd ki, és vedd ketté. Keverd hozzá a cukrot, a fahéjat és a zsemlemorzsát. Pihentetést követően a tésztát lisztezett ruhán kezdd el kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket csipegesd le. Rakd a szilvás keveréket a tésztára, a két hosszabbik szélét kétoldalt hajtsd be, majd a terítő segítségével lazán tekerd fel. Arra figyelj, hogy a széle a rúd aljára essen. A tetejét tojássárgával kend meg, és rakd sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt süsd pirosra. Ha kicsit hűl, szeleteld fel, a tetejét hintsd meg porcukorral.

Ezt is szeretjük