Zamatos, fahéjas fügelekvár: sűrű és édes lesz

Ha szívesen készítesz különlegesebb lekvárokat, főzz be idén fahéjas fügelekvárt!

Fahéjas fügelekvár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak számára jelent egyet a nyár a befőzéssel: a klasszikus barack- és szilvalekvár mellett érdemes néha különlegesebb alkotásokkal is kísérletezni. A fahéjas fügelekvár édes és ragacsos, nagyon finom friss kenyérre vagy kalácsra kenve. Ehhez a recepthez tartósítószerre sem lesz szükséged.

Fahéjas fügelekvár

Hozzávalók

  • 1.5 kg füge
  • 20 dkg cukor
  • 2 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket felhasználás előtt sterilizáld.

 

A fügét mosd meg, negyedeld fel, és tedd egy lábosba. Add hozzá a cukrot, a citrom kifacsart levét, a fahéjat és a vanília kikapart magjait. Ha nincs vaníliarudad, egy teáskanál vaníliaaromával is helyettesítheted. Folyamatos kevergetés mellett kezdd el főzni, amíg felforr. Ekkor vedd a lángot kicsire, és 45 perc alatt főzd a lekvárt sűrűre. Ha egyneműen szereted, a végén botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítheted, de darabosan is tökéletes.

 

A megfőtt lekvárt töltsd a sterilizált üvegekbe. Zárd le erősen a kupakkal, fordítsd fejjel lefelé öt percre, hogy vákuum képződjön rajta, majd fordítsd őket vissza, és tedd két-három napra száraz dunsztba. 

Ha gyorsan dobnál össze valami édességet, készíts diós, fügés muffint!

Pihe-puha csokis muffin ropogós dióval és fügével: csak keverj össze mindent

Az egyszerű kevert tésztás muffin nem véletlenül népszerű, számtalan ízesítésben elkészíthető, és szinte elronthatatlan a receptje.

Elolvasom

Kép: nitrub / Getty Images

Ezt is szeretjük