Házi fahéjas csiga a nagyi receptje szerint: így lesz tökéletes a kelt tészta
Nem feltétlenül kell a boltba menned, ha igazán finom péksütire vágysz: a házi fahéjas csiga amellett, hogy omlós és puha, biztos, hogy mentes az adalékanyagoktól.

fahejas csiga
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan félnek a kelt tészta készítésétől, pedig aki egy kicsit is gyakorlott a konyhában, annak nem különösebben bonyolult feladat. Igazán finom úgy lesz a fahéjas csiga, ha a legjobb alapanyagokból dolgozol. A lisztet érdemes átszitálni előtte, így még levegősebb és könnyebb lesz a tészta.

Fahéjas csiga

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2.5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 dkg vaj
  • 1.5 evőkanál fahéj

A cukormázhoz

  • 8 dkg porcukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold egy teáskanál kristálycukorral elkevert langyos tejbe, takard le, és 10 perc alatt futtasd fel, vagyis várd meg, hogy jól megemelkedjen. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és adj hozzá egy csipet sót. A tojást egy másik tálban verd fel villával, és keverd hozzá a cukrot. A vajat olvaszd fel. A liszthez keverd hozzá az élesztős tejet és a cukros tojást, kézzel gyúrd öt percig, majd lassan, fokozatosan csorgasd hozzá az olvasztott vajat. Ezzel együtt gyúrd tovább még néhány percig, amíg a kezedről és a tál széléről is leválik a tészta. Ekkor takard le konyharuhával, és körülbelül egy óra alatt keleszd a duplájára.

 

Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki fél centi vastagra. Kend meg az olvasztott vajjal, utána a cukorral elkevert fahéjjal. Tekerd fel, és éles késsel vágd ujjnyi vastag szeletekre. Helyezd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le újra konyharuhával, és így keleszd további fél órát. A sütőt közben kapcsold be 180 fokra, amire bemelegszik, a tészta is megkel. Ekkor tedd be a fahéjas csigákat, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna színt kapnak.
 

Amíg a csigák sülnek, készítsd el a cukormázat. Olvaszd fel a vajat, keverd össze a cukorral, és adj hozzá kevés vizet. Az így készült szirupot csorgasd a sütőből kivett péksütemények tetejére.
Isteni finom sajtos perecet is süthetsz kelt tésztából.

Ezt is szeretjük