Erőleves receptek, hogy újra formába kerülj
Erősítsd meg immunrendszered egy tányér kiadós és forró erőlevessel. A hideg ellen a legjobb természetes védelem!
Ha már ledöntött a talpadról a megfázás, vagy egyszerűen csak szeretnéd megelőzni a betegséget, akkor készíts erőlevest. Azon túl, hogy rengeteg energiát ad, még finom is. Bár elkészítése elég hosszadalmas, megéri kísérletezned vele.
Anno a klasszikus erőleves marhahúsból készült, manapság viszont ahány ház, annyifelé elkészítési módja létezik. Íme négy!
Erőleves
Hozzávalók:
- 30 dkg vegyes zöldség
- 20 dkg marhahús
- 20 dkg marhacsont
- 2 tojás
- 1 dl paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- gyömbér
- bors
- só
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét, a paradicsompürét és egy pici vizet tedd egy fazékba. A marhahúst, és a csontot daráld le, majd állandó kevergetés mellett öntsd a paradicsompürés masszához, és öntsd fel vízzel. Tedd bele a megpucolt, felszeletelt zöldségeket.
Ízlés szerint sózd, borsozd, és folytonos kevergetés mellett főzd 4-5 órán keresztül. Ha elkészült, pihentesd egy keveset, majd szűrd át. Forrón, a tetejéről a zsírt felitatva tálald.
Erőleves gazdagon
Hozzávalók:
- 40 dkg marhahús
- 40 dkg jércemell
- 4 főtt fürjtojás
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél zellergumó
- fél karalábé
- pár szem bors
- pár szem szegfűbors
- só
A zöldségeket pucold meg és vágd apró darabokra. A húsokat alaposan mosd meg, majd a zöldségekkel együtt tedd fel főni hideg vízben. Tedd bele a vöröshagymát, a fokhagymát, illetve a borsokat. Ízlésed szerint sózd meg és kb.1,5 órát főzd.
Amikor felforr, szedd le a habját. A jércehúst amikor puha szedd ki, mert a marhahúsnak több idő kell, hogy jó legyen, ez viszont addigra szétfő. Amikor a marhát is jónak ítéled, szűrd le a levest, csontozd ki a húsokat, majd a zöldségekkel együtt tedd vissza a levesbe. Add hozzá a megfőzött fürjtojásokat és néhány percig még forrald, majd tálalhatod is.
Hipergyors erőleves
Hozzávalók a leveshez:
- 30 dkg darált marhahús
- 7 dl marhahúsleves kockából
- 1 fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 póréhagyma
- só
- bors
Hozzávalók a tálaláshoz:
- 4 tojássárgája
- 1 csokor petrezselyemzöld
A répákat, a póréhagymát tisztítsd meg és kockázd fel. A vöröshagymát aprítsd fel és a marhahússal keverd össze. Tedd bele egy lábasba és öntsd fel kb. 3 dl vízzel. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és fedő alatt 10 percig főzd. Ekkor öntsd rá a marhahúsleves levet, és szintén 10 percig főzd.
Szűrd át a levest, majd forrósítsd újra fel. Tálaláskor mindegyik tányérba tegyél 1-1 főtt tojássárgát és adagold rá a levest. Ízlésed szerint finomra metélt petrezselyemmel szórd meg a tetejét.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gombás erőleves vörösborral
Hozzávalók:
- 1 kg marhacsont
- 30 dkg marhahús
- 30 dkg leveszöldség
- 10 dkg gomba
- 7 szem bors
- 3 marék zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 dl vörösbor
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tojásfehérje
Előmelegített sütőbe tedd be a csontokat és picit pirítsd meg. Tedd őket egy lábasba, és annyi vízzel engedd fel, ami éppen ellepi őket. Add hozzá a húst valamint a borsot és forrald fel. A habot szedd le a tetejéről, majd add hozzá a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, kivéve a gombát.
Főzd a levest kb. 3 órán keresztül és szűrd le. Add hozzá a léhez a bort és újra tedd fel forrni. Amikor gyöngyözik a lazán felvert tojásfehérjét keverd bele. Főzd kb. 15 percig, majd megint szűrd át. A vékonyra felszeletelt gombát, a hússal és a zöldségekkel együtt tedd bele, és még néhány percig melegítsd. Tálaláskor szórd meg a petrezselyemmel.
OLVASD EL EZT IS!
- leves
- csípős
Kínai csípős leves
- hagyma
- leves
Így készül a francia hagymaleves
- csirke
- leves