Ízletes erdélyi húsgombócleves gazdagon
Így nem megy szét a gombóc
Az erdélyi konyha egyik legjobbja a kissé savanykás húsgombócleves.

Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Lélegzetelállító menyasszonyi csokrok őszi hangulatban: nem fontos a vágott virág »

10 dolog a divatban, ami nagyon megváltozott a 2000-es évek eleje óta: egészen mást jelent most, mint akkor »

A H&M Moschino-kollekciója a 90-es évek teljes káoszát felvonultatja – Nem biztos, hogy ez lesz a kedvencünk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Kezdd ezzel a hétvégi családi ebédet! Az erdélyi húsgombóclevest vagy csorbát rengeteg módon elkészítheted. Bíró Sára receptje az egyik legjobb. Ha még pikánsabban szereted, a csípős paprikát se felejtsd ki.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg zöldbab
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 paradicsom
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 tojás
  • 1 hagyma
  • 1 nagy grillgomba
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • fél kisebb zellergumó
  • fél karalábé
  • 0,5 teáskanálpirospaprika
  • bors
  • lestyán
  • zellerzöld
  • 1 evőkanálolívaolaj

Húsgombóchoz

  • 20 dkg darált sertéscomb
  • 1 evőkanál zabpehely
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • csipetnyi őrölt kömény
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • lestyán
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és kockázd fel. Egy fazékban hevíts olajat, és rakd bele a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, a felaprított zöldhagymát, a gombát, és kezdd el dinsztelni. Két-három perc után engedd fel vízzel, majd mehet hozzá a megpucolt zöldbab is. Fűszerezd sóval, borssal, tedd a levesbe a felkockázott paradicsomot, a lestyánt, a zellerzöldet és az ételízesítőt. Alacsony fokozaton főzd.

Közben készítsd el a húsgombócot. Add a darált húshoz a tojást, sózd, borsozd, szórd meg őrölt köménnyel, fűszerpaprikával, reszeld bele a fokhagymát, és keverd hozzá a zabpelyhet. Tégy hozzá egy kis csokor összevágott petrezselymet, zellerzöldet és lestyánt. Jól gyúrd össze, és vizes kézzel formázz a masszából kis gombócokat. Helyezd őket nedves vágódeszkára. Amikor jól felforr a leves, rakd bele a gombócokat, majd 15 perccel később a zöldborsót is. Végül szórd meg petrezselyemzölddel. A leves 30 perc alatt elkészül, még forrón tálald.

Ezt is szeretjük