Erdélyi márványos kuglóf keverve: mennyei, békebeli süti egyszerűen

Kevés munka, látványos és ellenállhatatlan végeredmény: ez a puha kuglóf vendégek nélkül is villámgyorsan elfogy.

Erdélyi márványos kuglóf
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kuglóf az egyik legrégebbi és legjobb húsvéti sütemény, ami eredetileg kelt tésztából készült. Mára viszont a kevert változatok legalább olyan népszerűek, hisz jóval egyszerűbbek, kevesebb időt vesz igénybe az elkészítésük. Ezt a sütit erdélyi ismerősünknél kóstoltuk először. Márványozva mutatósabb, és érdemes még csokival is leborítani. 

Erdélyi márványos kuglóf

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 db citrom
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 evőkanál olaj
  • dekorcukrok
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval. A sárgákat rakd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliát, és keverd ki jó habosra. Ha már szép fényes, öntsd hozzá az olajat és a tejet, majd tedd hozzá a reszelt citromhéjat és a sütőporral vegyített lisztet. Végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot, vigyázz, hogy ne törd össze. Vedd ketté, és a felébe keverj kakaót.
 

A kuglófformát vajazd ki, szórd meg liszttel, és egyengesd bele a vaníliás masszát, arra pedig a kakaós tésztát. Fogj egy villát vagy kanalat, és laza mozdulatokkal keverd össze a két réteget, így lesz szép márványos. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 50 perc alatt. Végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből. Ha a kuglófba szúrt tűre nem ragad massza, biztosan átsült. Hagyd pár percig hűlni, majd borítsd egy tálra. 
A tetejére a csokit olvaszd fel vízgőz felett, keverd hozzá az olajat, majd csorgasd a kuglóf tetejére. Díszítheted még dekorcukrokkal, húsvéti figurákkal is. 
Sok családban a Fanta süti is hozzátartozik az ünnepekhez. Próbáld ki a poharas változatot!

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük