Fantasztikusan omlós epres pite: ezekkel az arányokkal mindig tökéletes

Az omlós, vajas tésztájú epres pite rácsozva még étvágygerjesztőbb.

Epres pite receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az időszak egyik legkedveltebb gyümölcse az édes, zamatos eper, amely tökéletes alapanyaga lehet különféle süteményeknekmuffintól a csodás tortákig. Az epres rácsos pite nemcsak ízletes, de látványos desszert is. Arra ügyelj, hogy hideg vajjal dolgozz, és gyorsan állítsd össze a tésztát. Így biztosan omlós lesz a végeredmény.

Epres pite

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 70 dkg friss eper
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál citromlé

A tetejére

  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a sót és a kétféle cukrot keverd össze egy tálban. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, majd morzsold össze. Amikor a tészta morzsás állagú, dolgozd hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ne gyúrd túl sokáig, csak addig, amíg összeáll. Ha szükséges, adj még hozzá kevés hideg vizet. Formázz belőle gombócot, és tedd a hűtőbe fél órára. 

 

Pihentetés után a tésztát vedd ketté háromnegyed-egynegyed arányban. Előbb a nagyobbat nyújtsd ki, és helyezd egy sütőpapírral bélelt piteformába. Az alját villával szurkáld meg. A töltelékhez egy tálban keverd össze kis darabokra vágott epret, a cukrot, a keményítőt és a citromlevet. Egyenletesen elosztva rakd rá a piteformába. 

 

A maradék tésztát is nyújtsd ki, és vágd csíkokra, majd rakd a gyümölcsös rétegre. A tetejét kend meg a felvert tojásfehérjével, majd tedd 180 fokos sütőbe, és süsd körülbelül 30 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd porcukorral megszórva tálald.

A 10 legfinomabb epres recept - Minden süteményt feldob az édes gyümölcs

Eperből nem lehet eleget venni és eleget enni, a késő tavasz és kora nyár legédesebb gyümölcse a legtöbb ember nagy kedvence magában és süteményben is.

Elolvasom

Fotó: GettyImages

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük