Pihe-puha epres, mascarponés csiga: így a kelt tészta is tökéletes lesz
Ne mindig kakaós csigát süss, ilyenkor sokkal jobban esik a mascarponés, epres desszert!

epres-mascarpones-tekercs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házi foszlós kelt tésztából készülő csiga felülmúlhatatlan. Nem bánod meg, ha a tölteléken variálsz, hisz mascarponéval és eperrel fantasztikus lesz. Ha nincs sok gyakorlatod, ehhez akkor is bátran fogj hozzá. Néhány szabály betartásával biztosan sikerülni fog. Az illata már messziről elcsábít, ha pedig beleharapsz, a rabja leszel.

Epres, mascarponés csiga

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez

  • 25 dkg eper
  • 20 dkg mascaporne
  • 2 evőkanál joghurt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál kristálycukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, míg jól megemelkedik.

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá az olvasztott vajat, a felfutott élesztő, és dolgozd össze. Mehet hozzá még egy tojás, majd dagaszd a tésztát addig, amíg hólyagos nem lesz. Takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül 40 perc alatt a duplájára.

Közben készítsd el a tölteléket. A mascarponét keverd ki jól a joghurttal, a kétféle cukorral.   
Pihentetést követően a tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, kend meg a mascarponéval, rakd rá a megmosott, lecsepegtetett epreket, és tekerd fel jó szorosan, mint a bejglit. Vágd fel ujjnyi vastag tekercsekre, majd sorakoztasd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól viszonylag nagyobb távolságra, mert sülés közben jól megnőnek. Keleszd még 15-20 percig, kend meg a felvert tojással, majd told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt.
A pillekönnyű piskótatekercsben is nagyon jó együtt a mascarpone és az eper. Nagy eséllyel a kedvenced lesz.

Ezt is szeretjük