Epres gombóc hagyományos tésztából: így is nagyon finom a régi kedvenc

A hagyományos krumplis tésztából készült gombóc eperrel töltve is nagyon finom.

Epres gombóc
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szereted a klasszikus, mamaféle gombócot, próbáld ki tavasziasan, eperrel töltve! A hagyományos recept krumplis gyúrt tésztából készül, ezekbe rejtheted a kedvenc gyümölcseidet. A krumplit kifőzés után még melegen törd össze, és hagyd kihűlni, mert így kevesebb liszt kell majd hozzá, de hogy pontosan mennyi, az a fajtájától függ. Az újkrumpli viszont nem jó hozzá.

Epres gombóc

Hozzávalók 20 darabhoz

A tésztához

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 szem eper
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A forgatáshoz

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. Amikor szoba-hőmérsékletű, add hozzá a sót, a tojást és a zsírt, majd óvatosan, kanalanként a lisztet addig, amíg könnyen kezelhető tésztát kapsz. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és szeld húsz egyforma négyzetre.

 

Az eprekről vágd le a zöld szárukat, a gyümölcsöket mosd meg, hempergesd meg kristálycukor és vaníliás cukor keverékében, és mindegyik négyzet közepére helyezz egy darabot belőlük. A négyzetekből gyúrj gombócokat, és dobd őket forrásban lévő, sós vízbe. Ha feljöttek a víz felszínére, még főzd őket három-öt percig, majd szűrőlapáttal szedd ki és csepegtesd le mindegyiket. A zsemlemorzsát olvasztott vajon pirítsd meg, és ebbe hempergesd a kifőtt epres gombócokat.

Az epres gombóc egy tartalmas leves után kiváló második fogás: egy jó kis csülkös bablevest követően például tökéletes.

Csülökkel és kolbásszal az igazi a Jókai-bableves: tartalmas és nagyon finom

A tartalmas leves Jókai egyik nagy kedvence volt, igaz, az akkori fogás teljesen más recept alapján készült, mint a mai, kedvelt változat.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük