Epres gombóc hagyományos tésztából: így is nagyon finom a régi kedvenc
A hagyományos krumplis tésztából készült gombóc eperrel töltve is nagyon finom.

- Az alakformáló ingruhák a szezon kulcsdarabjai: nőies fazonok árakkal, lelőhelyekkel »
- Miben különbözik a CC és a BB krém, és miért népszerűbbek az alapozónál? – Minden tudnivaló egy helyen, ami megkönnyíti a választást »
- Meghan Markle ezt a trükköt veti be, hogy kiemelje sötét hajszínét: 6 csodás szín, amit szívesen kombinál öltözékében, hogy elkerülje a komor összhatást »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
Ha szereted a klasszikus, mamaféle gombócot, próbáld ki tavasziasan, eperrel töltve! A hagyományos recept krumplis gyúrt tésztából készül, ezekbe rejtheted a kedvenc gyümölcseidet. A krumplit kifőzés után még melegen törd össze, és hagyd kihűlni, mert így kevesebb liszt kell majd hozzá, de hogy pontosan mennyi, az a fajtájától függ. Az újkrumpli viszont nem jó hozzá.
Epres gombóc
Hozzávalók 20 darabhoz
A tésztához
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
- 5 dkg sertészsír
- 1 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 szem eper
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A forgatáshoz
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. Amikor szoba-hőmérsékletű, add hozzá a sót, a tojást és a zsírt, majd óvatosan, kanalanként a lisztet addig, amíg könnyen kezelhető tésztát kapsz. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és szeld húsz egyforma négyzetre.
Az eprekről vágd le a zöld szárukat, a gyümölcsöket mosd meg, hempergesd meg kristálycukor és vaníliás cukor keverékében, és mindegyik négyzet közepére helyezz egy darabot belőlük. A négyzetekből gyúrj gombócokat, és dobd őket forrásban lévő, sós vízbe. Ha feljöttek a víz felszínére, még főzd őket három-öt percig, majd szűrőlapáttal szedd ki és csepegtesd le mindegyiket. A zsemlemorzsát olvasztott vajon pirítsd meg, és ebbe hempergesd a kifőtt epres gombócokat.
Az epres gombóc egy tartalmas leves után kiváló második fogás: egy jó kis csülkös bablevest követően például tökéletes.
Még több recept